AMSTERDAM - PSV heeft zich bij de laatste vier van de KNVB-beker gevoegd. De ploeg van trainer Fred Rutten was in eigen huis te sterk voor een sterk spelend NEC: 3-2.

Voor de Eindhovenaren waren Dries Mertens, Tim Matavz en Kevin Strootman trefzeker. Nick van der Velden en Lasse Schöne deden wat terug voor de ploeg uit Nijmegen.

PSV neemt het in de halve finale in Friesland op tegen SC Heerenveen. In de andere halve eindstrijd ontvangt AZ Heracles Almelo.

De lage temperatuur (-9) in het Philips-stadion bracht NEC-trainer Alex Pastoor op het idee om zijn wisselspelers in de kleedkamer te laten wachten. Via een extra monitor konden de bankzitters de wedstrijd volgen. Op de tribunes trotseerden 11.000 supporters de vrieskou.

Mertens toonde al vroeg in de wedstrijd aan dat de kou op hem geen vat had. De Belg profiteerde in de vijfde minuut van een gebrek aan alertheid in de NEC-defensie en schoot de thuisclub op 1-0.

NEC liet zich echter niet van de wijs brengen en bleef vasthouden aan de speelwijze. Pastoor had zijn mannen duidelijk opgedragen om terug te zakken en te gokken op de counter.

Na een kwartier betaalde die tactiek zich al uit. PSV-verdediger Marcelo haalde een slap schot van Schöne na een NEC-uitbraak nog van de lijn. De Braziliaan legde de bal daarmee echter panklaar voor de meegekomen Nick van der Velden, die feilloos raak schoot: 1-1.

Kansen

Ook na de gelijkmaker hield de formatie uit Nijmegen het beste van het spel. In doelpunten resulteerde dit nog niet. Przemyslaw Tyton, die van Rutten een kans in de basis kreeg, moest met behulp van de lat enkele kansen van NEC pareren.

Vlak voor rust was het PSV dat de aanval weer aan de praat kreeg en dit resulteerde direct in een ruime voorsprong. In de 41ste minuut schoot Tim Matavz met de punt van de schoen raak na een mooie combinatie tussen Ola Toivonen en Kevin Strootman.

Even later knalde diezelfde Strootman de bal hard achter Gábor Babos, na een uitbraak van PSV. Jeremaine Lens hield in de aanval het hoofd koel en bediende zijn teamgenoot op maat.

PSV kon echter niet met een voorsprong van twee goals de kleedkamer opzoeken. Schöne kreeg in de blessuretijd van de eerste helft een afgeslagen voorzet van Leroy George voor de voeten, waarop de Deen direct afdrukte: 3-2.

Controle

Na de rust kreeg de thuisploeg wat meer controle over het duel. De Eindhovenaren wisten de voorsprong niet uit te breiden.

Na een uur spelen verloor de ploeg bovendien Georginio Wijnaldum, die zich na een botsing met NEC-er Bram Nuytinck moest laten wisselen met een bloedende hoofdwond. Zakaria Labyad was zijn vervanger.

Scheidsrechter Danny Makkelie wuifde in de slotfase nog claims van beide kanten op een strafschop weg. Aan de score veranderde dan ook niets meer, waardoor PSV zich bij de laatste vier van de KNVB-beker voegt.