ROSARIO – De Nederlandse hockeyvrouwen hebben zich geplaatst voor de halve finale van de Champions Trophy. In het Argentijnse Rosario werd Nieuw-Zeeland met 3-0 geklopt. 

Donderdagnacht wordt bekend of Nederland het zaterdag in de halve eindstrijd opneemt tegen Argentinië of China.

De Oranjevrouwen hadden tegen Nieuw-Zeeland wat tijd nodig om hun draai te vinden. Pas na dertien minuten stichtte Nederland voor het eerst gevaar in de cirkel van de Kiwi’s, die in de poulefase geen enkel duel wonnen.

Naar mate de eerste helft vorderde nam Oranje steeds meer het heft in handen. De controle leidde niet tot veel kansen, regelmatig ging het tussen de 23-meterlijn en de cirkelrand mis.

 In de 26ste minuut klopte de Oranje-aanval wel van begin tot het eind. Kitty van Male gaf op de linkerkant van het veld een vlijmscherpe backhandpass, die door Kim Lammers tot doelpunt werd gepromoveerd: 1-0.

Paumen 

Na rust zette Nederland door. Oranje versierde twee corners, waarvan de laatste werd benut door Maartje Paumen. Kort daarop kreeg Nieuw-Zeeland een levensgrote mogelijkheid op de aansluitingstreffer, maar Charlotte Harrison miste in kansrijke positie.

Dertien minuten voor tijd besliste Lidewij Welten de eerste kwarftinale van het toernooi. Haar backhand belandde via een Nieuw-Zeelandse verdediger in het doel, waardoor zij de eindstand op 3-0 bepaalde. Oranje neemt het in de halve finale op tegen Argentinië of China. Zij staan vannacht (00.00 uur) tegenover elkaar.

Hockeydames naar laatste vier Champions Troph