TECHENDORF - De grand prix voor marathonschaatsers wordt met een wedstrijd ingekort. Dat hebben de ploegleiders donderdag op de Oostenrijkse Weissensee besloten.

Het schaatspeloton reist zaterdag na de 200 kilometer lange alternatieve Elfstedentocht (tweede Grand Prix) zo snel mogelijk terug naar Nederland.

Reden voor het vroegtijdige vertrek is dat er de komende week schaatsklassiekers in eigen land worden georganiseerd.

De grand-prixwedstrijd van 11 februari op de Italiaanse Reschensee komt daardoor te vervallen. De cyclus bestaat nu nog maar uit drie races. Op 18 februari is de finale in het Zweedse Falun.

Teun Breedijjk, wedstrijdcoördinator van de KNSB, staat voor een dilemma. ''Er ligt een contract met de organisatie van de Reschensee. Maar als er geen schaatsers komen, schiet het zijn doel voorbij. We gaan naar een oplossing zoeken."

Teleurgesteld

De Stichting Alternatieve Elfstedentocht (SAE), de organisator van de wedstrijd op de Reschensee, reageert bijzonder teleurgesteld.

"De SAE heeft geen begrip voor de opstelling van de marathonploegen. Ieder jaar spannen natuurijsorganisatoren in het buitenland zich in om marathonschaatsen in zijn meest pure vorm, op natuurijs, mogelijk te maken. Hierdoor ontstaat een jaarlijkse Grand Prix die de marathonschaatssport het podium geeft dat het nodig is."

De enige reden die volgens de SAE afmelding rechtvaardigt is de echte Elfstedentocht. "In slechts één uitzonderlijke situatie had het bestuur van de SAE zich zonder meer bij de situatie neergelegd. En wel: als de enige echt in Friesland zou worden verreden."