RIJSWIJK - Alle spelers van de Egyptische topclub Al-Ahly hebben de slachting in het stadion van Port Said overleefd.

Dat zegt Ton Poldner, de Nederlandse voetbalmakelaar die de belangen heeft behartigd van de oud-Feyenoorders Hossam Ghaly en Sherif Ekramy, die woensdagavond allebei in het veld stonden.

''Ik heb contact gehad met Hossam Ghaly. Hij is ongedeerd. Ook Sherif is in orde. Ze hebben wel wat klappen en schoppen gekregen, maar geen van de spelers hoefde naar het ziekenhuis. Ze zijn terug in Caïro, uiteraard diep geschokt'', aldus Poldner.

Bij de rellen die na de wedstrijd tussen Al-Masry en Al-Ahly uitbraken, kwamen meer dan zeventig mensen om het leven.

Opgezette actie

Poldner is ervan overtuigd dat het geen uit hand gelopen supportersrel was, maar een bewust opgezette actie van het militaire regime. ''Al-Ahly is de topclub van het land, begint altijd als de favoriet aan een duel."

"Al-Masry speelde gisteravond een thuiswedstrijd en won met 3-1. Als er dan supporters van Al-Masry het veld opstormen, zou je verwachten dat dat uit vreugde gebeurt over de onverwachte zege. Dan is het niet logisch dat je met messen de fans van de tegenstander te lijf gaat.''

Minuut stilte

De Afrika Cup rouwt mee om de stadionramp. Voor aanvang van de kwartfinales zal een minuut stilte in acht worden genomen. Dat liet de Afrikaanse voetbalbond CAF weten.

De eerste twee kwartfinales van de Afrika Cup in Equatoriaal-Guinea worden zaterdag gespeeld. Zambia treft Sudan, Ivoorkust neemt het op tegen het gastland.

Voorzitter Issa Hayatou van de CAF zei dat hij een condoleance had verstuurd aan de Egyptische voetbalbond.

De band met Egypte is hecht, want het hoofdkantoor van de CAF bevindt zich in Caïro.