EILAT - De Nederlandse tennissters hebben op de openingsdag van het Fed Cup-toernooi (groep C Europees-Afrikaanse zone) de mogelijkheid voor een stuntje tegen Israël laten liggen.

De gastvrouwen ontsnapten woensdagavond laat via het dubbelspel: 2-1.

Bibiane Schoofs, de vervangster van de niet fitte Arantxa Rus, had het team van captain Manon Bollegraf op voorsprong gebracht door Julia Glushko in twee sets te bedwingen: 6-3 en 7-5.

Michaëlla Krajicek had vroegtijdig voor de beslissing kunnen zorgen tegen de internationaal veel hoger aangeslagen Shahar Peer, de nummer 37 van de wereldranglijst.

Ze won de eerste set en kreeg in de tweede een matchpoint. Dat miste ze, waarna Peer haar kans schoon zag: 7-5, 6-7 (5) en 1-6.

Weerwerk

Schoofs en Krajicek leverden ook als dubbel uitstekend weerwerk. Op het verlies van de tiebreak in de eerste set (4-7) reageerden ze meteen met een servicedoorbraak om door te stomen naar een overtuigende 6-2.

Het bleek niet de voorbode van succes. Een break in de zesde game van de derde set zou het Oranje-tweetal opbreken. Bij 3-5 werden vijf matchpoints weggeslagen, de zesde viel uiteindelijk wel in Israëlisch voordeel uit.