ALKMAAR - Met opgeheven hoofd namen de amateurs van GVVV woensdagavond in de vrieskou van Alkmaar afscheid van het nationale bekertoernooi.

De formatie uit Veenendaal, uitkomend in de Topklasse, nam op bezoek bij AZ verrassend de leiding. Twee treffers van Maarten Martens stonden vervolgens een enorme stunt in de weg (2-1).

GVVV verraste eerder dit seizoen in het bekertoernooi al tegen Excelsior en Sparta. De vereniging startte ook brutaal bij AZ, tot vorige week de koploper van de eredivisie.

Het had er na tien minuten veel van weg dat Dennis van Meegdenburg de bal wilde voorzetten. Maar de kale spits van GVVV juichte er niet minder om toen hij de bal buiten bereik van doelman Esteban in de uiterste hoek van het doel zag belanden (0-1).

Gelijkmaker

De ruim 2500 meegereisde supporters van GVVV konden hun geluk niet op. Ze dansten en zongen zich warm op de tribunes in Alkmaar. Dat veranderde niet toen Martens na negentien minuten vanuit een vrije trap gelijkmaakte (1-1). Vanaf dat moment domineerde AZ, dat op volle oorlogssterkte aantrad.

Het veldoverwicht leverde aanvankelijk weinig uitgespeelde kansen op. Maar de tweevoudig landskampioen verhoogde na rust de druk op de tegenstander uit Veenendaal.

Martens miste tot twee keer toe een goede mogelijkheid op een tweede treffer, maar trof in de 66e minuut op aangeven van Adam Maher wel doel (2-1).

Dapper

De Belg brak met zijn tweede treffer het verzet van het dapper strijdende GVVV, dat dus niet in de voetsporen trad van IJsselmeervogels.

De formatie uit Spakenburg bereikte in 1975 als eerste en dusver enige amateurclub wel de laatste vier van de KNVB-beker. 

Lees alles over de KNVB-beker op NUsport

AZ moeizaam verder