TECHENDORF - Marathonschaatser Arjan Stroetinga heeft woensdag op de Weissensee in Oostenrijk de Open Nederlandse titel natuurijs veroverd.

De dertigjarige BAM-rijder uit het Friese Waskemeer was na honderd kilometer de snelste in de massasprint.

Stroetinga bleef Crispijn Ariëns (tweede) en Karlo Timmerman (derde) voor.

Binnen zes weken werd het Wilhelmus opnieuw voor Stroetinga gespeeld. Op tweede kerstdag liet de automonteur zich in Thialf voor de vierde keer tot Nederlands kampioen kunstijs kronen.

Stroetinga schreef daarmee geschiedenis. Nooit eerder is er een marathonrijder geweest die zoveel titels achter zijn naam heeft staan.

Verreweg de beste

Dit seizoen was Stroetinga verreweg de beste sprinter. Met zes overwinningen ging het complete peloton gebukt onder zijn bewind.

Hoge verwachtingen had hij eerst niet voor het Open NK. Maar dat veranderde na dertig kilometer koers. ''Ik voelde wel dat het op een massasprint zou uitdraaien. Het peloton rekende vrij eenvoudig kopgroepjes tot de orde.’’

Dat had te maken met de omstandigheden. Die waren zwaar bij een gevoelstemperatuur van -20 graden Celsius en een harde oostenwind. Stroetinga had wel in de gaten dat veel demarreren nodeloos energie zou kosten. ''Het ging steeds vreselijk hard. Ontsnappen had geen zin.’’

Geen piraterij

Desondanks ontstonden er wel vluchtgroepjes. Vooral Robert Bovenhuis liet steeds zijn avontuurlijke neigingen de vrije loop. Maar de BAM-ploeg van Stroetinga duldde in de voorste linies geen piraterij.

Dat werd in de slotfase helemaal duidelijk. De groene trein van BAM werd op de rails gezet om vervolgens de beste sprinter van het team te lanceren. ''Bob de Vries, Christijn Groeneveld, Willem Hut en Jorrit Bergsma hebben heel veel vuil werk voor me opgeknapt’’, erkende Stroetinga na afloop.

Stroetinga weet nog niet of hij komende zaterdag aan de alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee deelneemt.

''Het vriest keihard in Nederland. Misschien wordt het NK op natuurijs daar ook nog wel gehouden. Ik hunker ook naar een derde titel binnen zes weken. Vanavond beslissen we met de leden van de ploeg wat we gaan doen. Of we blijven hier of we gaan terug naar Nederland.’’

Van der Wal

Bij de vrouwen schreef Foske Tamar van der Wal eerder op de dag de Nederlandse titel op haar naam. 

De 25-jarige Groningse was na een wedstrijd over zeventig kilometer de snelste in de eindsprint van een kopgroep van vijf vrouwen. Het betrof haar vijftiende seizoenszege.