LONDEN - De clubs uit de Engelse Premier League hebben in de afgelopen transferperiode beduidend minder geld uitgegeven aan nieuwe spelers dan vorig jaar.

Accountant Deloitte berekende woensdag een bedrag van 60 miljoen Engelse pond, omgerekend 72 miljoen euro. Vorig jaar was dat bedrag nog 225 miljoen pond, oftewel 270 miljoen euro.

''Januari 2012 geeft een soberder uitgavepatroon te zien'', aldus een woordvoerder van Deloitte.

''De Premier League is terug op het niveau van de jaren 2004 en 2007 en investeert toch nog meer in nieuwe spelers dan de andere grote Europese competities.''

De afgenomen kooplust heeft onder meer te maken met financiële regels van de Europese bond UEFA, die eist dat clubs hun inkomsten en uitgaven meer in verhouding brengen.

Uitgesloten

Clubs die over drie jaar nog steeds met grote verliezen kampen, kunnen worden uitgesloten van de Champions League of Europa League.

Chelsea, dat vorig jaar een verlies noteerde van tachtig miljoen euro, Queens Park Rangers en Newcastle United waren met zijn drieën goed voor de helft van de uitgaven aan wintertransfers.

Newcastle kocht voor ongeveer twaalf miljoen euro de Senegalees Papiss Cissé van de Duitse club Freiburg.

Spanje

In Spanje verliep de transferperiode extreem rustig. De clubs gaven in totaal slechts 10,3 miljoen euro uit, 17,3 miljoen euro minder dan vorig jaar.

Real Madrid en FC Barcelona gaven geen cent uit aan een aanwinst.