AMSTERDAM - McLaren heeft als eerste van de topteams in de Formule 1 de auto voor 2012 getoond. De Britse renstal presenteerde MP4-27 woensdag op de fabriek in het Engelse Woking. 

Lewis Hamilton en Jenson Button trokken in het McLaren Technology Center het doek van de nieuwe auto, die er optisch niet al te revolutionair uit ziet.

McLaren heeft gekozen voor een andere oplossing voor de vanaf dit seizoen verplichte lagere neus van de auto (maximaal 55 cm hoog) dan Caterham, dat vorige week een neus liet zien die trapsgewijs afliep.

De MP4-27 is voorzien van een klassiek ogende gebogen neus. Achterin de auto huist de Mercedes 2,4-liter V8. McLaren maakt al vanaf 1995 gebruik van de Duitse motoren.

Wat verder opvalt zijn de extreem gekrompen sidepods, waarin het koelingsysteem en de uitlaten zijn opgeborgen. De krappe lijn richting de achterkant van de auto is nu ongeveer gelijk aan die van de Red Bull RB7 waarmee Sebastian Vettel in 2011 de titel pakte.

Nieuw aan de auto's voor 2012 is de herpositionering van de uitlaatmonding. De geblazen diffuser die vorig seizoen bij de topteams gemeengoed was is verboden. De uitlaten steken nu uit de sidepods, voor de achterwielen. "Dat kost ons flink wat snelheid", zei Button tijdens de presentatie. "Maar iedereen zit in hetzelfde schuitje."

Spiegels

Ook de spiegels zijn iets gewijzigd. "Dat zal Felipe Massa leuk vinden", grapte Hamilton. De Engelsman doelde daarmee op de vele aanrijdingen die hij en de Braziliaan van Ferrari afgelopen seizoen hadden.

"Volgens mij hebben we een mooie auto", zei Hamilton verder. "En normaal is het zo dat mooie auto's ook snel zijn. Dus daar ga ik van uit. We zijn enorm gemotiveerd om Red Bull dit jaar te verslaan. We gaan er vol voor."

De nieuwe McLaren gaat tijdens de eerste testweek van de Formule 1 op het Spaanse Jerez de la Frontera van 7 tot en met 10 februari voor het eerst de baan op.

McLaren onthult auto voor 2012