TECHENDORF - Schaatsster Foske Tamar van der Wal heeft woensdag op de Oostenrijkse Weissensee het open Nederlands kampioenschap op natuurijs gewonnen.

De 25-jarige Groningse was na een wedstrijd over zeventig kilometer de snelste in de eindsprint van een kopgroep van vijf vrouwen. Ze legde de afstand af in 2 uur, 3 minuten en 27 seconden.

De titelstrijd kende een enerverende ontknoping. Lisanne Soemanta opende in de finale het offensief, maar kwam 100 meter voor de eindstreep ten val.

Van der Wal spurtte vervolgens naar haar 15e zege van dit seizoen. Erna Last-Kijk in de Vegte en Kimberly Muusse eindigden respectievelijk als tweede en derde. De voorsprong op het peloton bedroeg 20 seconden.

"Ik ben zo blij met deze titel", glunderde Van der Wal. "Eindelijk hoefde ik het niet af te maken in de massasprint. We ontsnapten twaalf kilometer voor het einde uit het peloton. Ik had wel in de gaten dat onze vluchtpoging zou slagen", aldus de Groningse, die vorig jaar in eigen land bij Wanneperveen de nationale marathontitel veroverde.

Losse benadering

Van der Wal maakte drie jaar geleden haar rentree in het marathonpeloton. Daarvoor stond ze als langebaanschaatsster onder contract bij Hofmeier. Maar de strijd tegen de chronometers was niets voor haar. De veel lossere benadering van de marathon beviel haar veel beter."

"Onder leiding van ploegleider Thijs de Vries kwam ze dit seizoen in vorm en pakte ze dus al vijftien keer de winst. "Deze laatste zege is de mooiste. Temeer omdat we er keihard voor moeten hebben knokken om uit de greep van het peloton te blijven. Het was een zware wedstrijd met wind en sneeuw onderweg."