ROSARIO –  Nederland heeft de tweede zege geboekt op de Champions Trophy. Oranje versloeg in het laatste groepsduel tegenstander Japan met 4-1. Kim Lammers en Maartje Paumen scoorden beiden tweemaal.

Doordat Groot-Brittannië later op de avond ‘slechts’met 3-1 van China won, gaat Nederland als poulewinnaar naar de kwartfinale.

De Britten besluiten de poulefase als nummer twee van poule A.

Net als in de vorige twee duels kwam Oranje goed uit de startblokken.

Het sterke begin van de ploeg van bondscoach Max Caldas was ook op het scorebord terug te zien: Kim Lammers zette Nederland na vijf minuten op voorsprong en twee minuten later verdubbelde Maartje Paumen met een rake corner de voorsprong.

Het was de eerste keer dit toernooi dat Oranje uit de korte hoekslag scoorde.

Japan kwam pas na ruim twintig minuten uit de schulp. De Aziaten versierden in het laatste kwartier voor de rust vier corners, allen zonder resultaat. Een tip-in van Akane Shibata zorgde wel voor een verandering in de stand, waardoor de Japanse aansluitingstreffer een feit was.

Onberispelijk

Na de thee pakte Oranje de aanvallende draad weer op. De defensie van Japan gaf een corner weg, die door Paumen onberispelijk tegen de plank werd gepusht: 3-1. De treffers is van bijzondere waarde voor de Limburgse, zij is nu topscorer aller tijden op de Trophy.

In de slotfase hoogde Lammers de score nog op tot 4-1.

Nederland speelt nu op donderdag om 12.30 uur (lokale tijd) de kwartfinale. Daarin neemt Oranje het op tegen de nummer vier van poule B. Na twee speelronden bekleedt Zuid-Korea de laatste plaats in de andere groep. De Aziaten spelen later vandaag tegen Argentinië.