AMSTERDAM - De Duitse sprinter Marcel Kittel van de wielerploeg Project 1t4i, die vorig jaar in zijn debuutseizoen veel koersen won, is zondagavond door de Duitse televisiezender ARD in verband gebracht met het gebruik van bloeddoping.

De zender meldde dat de NADA (Nationale Anti-Doping Agentur Deutschland) hem van dat onverkwikkelijke feit verdenkt.

Rudie Kemna, een van de ploegleiders van Project 1t4i (voorheen Skil-Shimano), zegt in een eerste reactie tegenover NUsport 'totaal geen twijfels' te hebben over Kittel.

Ook zouden er schaatsers in de zaak betrokken zijn, onder wie Claudia Pechstein. Arts Andreas Franke, die in Erfurt werkzaam is en op wie de pijlen zijn gericht, ontkent alles. Kittel is afkomstig uit Thüringen, de deelstaat waarin Erfurt ligt.

Kemna zegt in een eerste reactie tegen NUsport: "Het zou mij verrassen als Marcel daarbij betrokken is. Ik weet er niets van. Het klopt dat Marcel lid is geweest van die fietsvereniging, Thüringer Energie Team, hetzelfde geldt voor onze renners John Degenkolb, Patrick Gretsch en Tony Martin, van Omega Quick-Step."

Strikt beleid

Kemna bevestigde nog eens dat zijn ploeg een 'strikt' antidopingbeleid heeft. Kemna: "Het is niet zo dat wij iemand uit de ploeg zetten als iemand wat zegt. Als wij zelf twijfels hebben na eigen onderzoek dan is het klaar. Maar we hebben geen twijfels. Kittel is iemand die goed kan sprinten, maar ook mindere dagen kent."

"Hij is niet plotseling bergop goed gaan rijden. En er is ook geen enkele keer geweest dat de internationale wielerbond hem extra heeft gecontroleerd vanwege al zijn zeges. Dat is wel iets dat nogal eens gebeurt. Nogmaals, het zou mij verrassen als dit waar is."

Geen onderzoek

Teammanager Iwan Spekenbrink van Project 1t4i bevestigt dat Kittel in 2008 een bezoek bracht aan Franke.

“Hij bezocht hem toen hij ziek was, zoals alle Duitse atleten geacht werden te doen”, meldt Spekenbrink aan Cyclingnews. “Hij onderging echter geen behandeling die verboden was.”

Volgens Spekenbrink wordt er geen onderzoek verricht naar Kittel. “Noch de politie, noch het NADA, noch de UCI heeft ons ingelicht over een onderzoek.”