CALGARY - Jing Yu heeft zondag bij het wereldkampioenschap sprint voor een grote sensatie gezorgd. De Chinese had als eerste schaatsster ter wereld voor de 500 meter minder dan 37 seconden nodig: 36,94.

Op de afsluitende kilometer hield Yu Jing de schade op de grote favoriete Christine Nesbitt beperkt, zodat ze voor het eerst in haar loopbaan een grote prijs pakte.

De ontknoping was zinderend. Yu Jing hield in een rechtstreeks gevecht met Nesbitt op de kilometer vier honderdste van een seconde over: 1.12,94 voor Nesbitt om 1.13,47 voor Yu Jing. Nesbitt, de winnares van vorig jaar, moest zich nu verrassend met het zilver tevreden stellen. Het brons ging naar de Chinese Zhang Hong.

De Nederlandse deelneemsters grepen overal naast. Margot Boer was met de vierde plek nog het dichtst bij eremetaal. Annette Gerritsen eindigde als vijfde. Vorig jaar eindigden de twee schaatssters van Team Liga nog op het erepodium. Gerritsen pakte toen zilver en Boer brons.

Timmer

In 2009 was Yu Jing bij het WK sprint al eens als derde geëindigd. Datzelfde jaar kwam ze ongewild in de aandacht toen ze Marianne Timmer bij een wereldbekerwedstrijd in Thialf onderuit schaatste. Timmer was met een blessure enige tijd uitgeschakeld en wist zich uiteindelijk niet te plaatsen voor de Olympische Spelen.

Nesbitt startte het wereldkampioenschap als grote favoriet. En de 26-jarige thuisrijdster, die dit seizoen op de 1000 meter veel beter is dan haar concurrentes, maakte die rol tijdens de eerste dag meer dan waar.

De Canadese leek de basis voor haar nieuwe wereldtitel zaterdag te leggen toen ze het zes jaar oude wereldrecord van haar landgenote Cindy Klassen verbeterde tot 1.12,68.

Beslissing

Daarmee leek het kampioenschap in feite al beslist, totdat Yu Jing een dag later op de 500 meter ook een nieuw wereldrecord noteerde. Nesbitt kwam met 37,89 seconden niet verder dan de tiende tijd en maakte even pas op de plaats.

De overmacht van Nesbitt op de 1000 meter is zo groot, dat ze alsnog de titel leek op te eisen. Yu Jing bleef zondag in de slotrit echter dicht bij haar tegenstandster in de buurt en zorgde zo voor grote verbijstering en teleurstelling bij Nesbitt en op de tribunes bij de Canadese fans.