AMSTERDAM - Arsenal heeft zich na een kanppe inhaalrace geplaatst voor de achtste finales van de FA Cup. 

Mede door twee penalty's van Robin van Persie wonnen de Londenaren thuis met 3-2 van Aston Villa.

In de eerste helft kwamen de bezoekers via Richard Dunne en een knappe goal van Darren Bent op 0-2.

Na rust draaide Arsenal die nadelige marge in zeven minuten om. Van Persie schoot na 54 minuten een strafschop binnen, nadat Dunne Aaron Ramsey had neergeled.

Drie minuten later maakte Theo Walcott gelijk en in de 61e minuut maakte Van Persie - wederom vanaf elf meter - het winnende doelpunt.

Van Persie bracht zijn totaal met zijn twee treffers voor de 'Gunners' daarmee op 120 doelpunten, waardoor hij op gelijke hoogte kwam met Dennis Bergkamp.

"Een enorme eer om de 120 te halen", aldus Van Persie. "Bergkamp is een grote legende waar ik enorm veel respect voor heb."

Arsenal gaat in februari op bezoek bij Sunderland of Middlesbrough. Die ploegen speelden zondag met 1-1 gelijk en moeten op herhaling.

Elleboog

Als het aan Villa-manager Alex McLeish ligt, wacht Van Persie een fikse schorsing. Volgens de Schot ontsnapte de Nederlandse aanvoerder van Arsenal aan een rode kaart voor een elleboog in het gezicht van Carlos Cuellar.

"Ik wijs niet graag met de beschuldigende vinger naar spelers, maar dit zijn dingen die je niet wil zien op het veld", aldus McLeish.

McLeish verwees naar een luchtduel tussen Van Persie en Cuellar in de 64e minuut. "Het zag er uit alsof hij hem met z'n elleboog in het gezicht raakte. Cuellar is niet iemand die gaat liggen als hij niet is geraakt. Als het inderdaad een elleboog was, moet de tuchtcommissie van de FA daar naar gaan kijken."