ROTTERDAM - Aan de hand van John Guidetti brak Feyenoord zondagmiddag voor een dolenthousiast publiek met een reeks van elf competitiewedstrijden zonder zege op Ajax.

De Zweed, op tijd hersteld van een keelontsteking, maakte met drie treffers een einde aan het verzet van de rivaal uit Amsterdam (4-2). Het trouwe legioen zal hem niet snel meer vergeten.

Ajax miste drie van de vier vaste verdedigers, maar kwam in het eerste half uur nauwelijks onder druk te staan. Feyenoord trok zich bij balverlies ver terug op eigen helft en was slordig als het aan aanvallen toekwam.

Doelman Erwin Mulder was na vijftien minuten nog attent toen Vurnon Anita door de defensie van de thuisploeg mocht dribbelen. Hij had vier minuten later geen antwoord op een prachtig schot van Christian Eriksen (0-1).

Strafschop

Aan de openingstreffer ging knullig balverlies vooraf van Gyon Fernandez, die van trainer Ronald Koeman als linksbuiten mocht beginnen.

Miquel Nelom, linksback van de thuisploeg, kwam even later wel met de schrik vrij. Hij speelde te zacht terug op keeper Mulder, maar Lorenzo Ebecilio profiteerde niet.

De Klassieker raakte weer in evenwicht nadat scheidsrechter Björn Kuipers de Rotterdammers een penalty toekende. De arbiter floot na een half uur voor een strafschop nadat Jan Vertonghen eerst de bal weggleed en vervolgens de voet van Guidetti raakte.

De in Rotterdam toch al populaire Zweed maakte vanaf elf meter geen fout (1-1) en maakte zich in de 41e minuut helemaal onsterfelijk met zijn tweede treffer (2-1).

Kolkende Kuip

De tweede helft was nog geen vier minuten oud of Ajax verloor het uitzicht op een succesvolle inhaalrace. Vurnon Anita gaf Fernandez te veel ruimte, waarna Otman Bakkal alle tijd kreeg om raak te schieten (3-1).

Invaller Dmitri Bulykin profiteerde nog van een blunder van doelman Mulder, waarna bij een counter het laatste woord voor Guidetti was (4-2).

Ajax is na de nederlaag in de kolkende Kuip zeven punten achteropgeraakt op de nieuwe koploper PSV. De regerend kampioen staat op basis van een beter doelsaldo nog wel vierde op de ranglijst.

Heerenveen en Feyenoord hebben inmiddels al net zo veel punten als de zwalkende formatie uit de hoofdstad. Voor de thuisploeg was het de eerste zege in een Klassieker sinds 2006.