KERKRADE - De wintermaanden zijn aan 'winterkampioen' AZ kennelijk niet besteed. De Alkmaarse ploeg is sinds december van slag, de bekerwinst in januari tegen Ajax ten spijt. De brigade van trainer Gertjan Verbeek ging zaterdagavond bij Roda JC onderuit: 2-0.

Uit de laatste zes competitieduels haalde AZ slechts 5 punten. Daardoor heeft PSV, dat vrijdag al met 3-1 won van Vitesse, de koppositie inmiddels kunnen overnemen.

AZ miste steunpilaar Rasmus Elm op het middenveld door een schorsing. Met zijn vervanger Celso Ortiz leek de Alkmaarse ploeg in Kerkrade uit balans.

Aanvalscombinaties

De bezoekers leden opvallend veel balverlies en werden voortdurend verrast door de snelle aanvalscombinaties van Roda JC over de vleugels.

De agressieve thuisploeg kwam in de tiende minuut op voorsprong. Uit een voorzet van Mads Junker kopte Sanharib Malki via AZ-verdediger Simon Poulsen raak, 1-0. Het was alweer de 12e competitietreffer van de Syrische aanvaller.

Eerste kansje AZ

Het ploeterende AZ kreeg pas na ruim een half uur het eerste kansje. Adam Maher schoot vanaf de linkerkant op de vuisten van doelman Pawel Kieszek waarna Brett Holman net te laat kwam op de rebound te benutten.

Uit een voorzet van Mitchell Donald tilde Junker na ruim een half uur van dichtbij de stand naar 2-0.

AZ mocht van geluk spreken dat het daar bij bleef tot aan de rust. Roda JC claimde vergeefs een strafschop bij arbiter Serdar Gözübüyük en Junker liet een droomkans liggen na een blunder van Maarten Martens.

Vreemde carambole

Met Jozy Altidore en Ragnar Klavan voor Maher en Ortiz trachtte Verbeek zijn dolende formatie na de pauze van nieuwe impulsen te voorzien. Maar de tweede helft begon met een grote, dubbele kans voor de thuisploeg.

De Belg Davy De Beule kopte via doelman Esteban op de lat waarna de rebound via een vreemde carambole eveneens op de lat eindigde.

Doelrijp schot

Zonder veel overtuiging en kansen ging AZ na die valse herstart op jacht naar een doelpunt. Invaller Johann Berg Gudmundsson, de vervanger van Holman, zag een kwartier voor tijd een doelrijp schot nog net worden geblokkeerd en Altidore miste nog knullig voor open doel.

Maar het was allemaal te weinig wat AZ in Kerkrade liet zien om aanspraak op de koppositie in de eredivisie te kunnen blijven maken.