KOKSIJDE - Lars van der Haar heeft zaterdag bij de wereldkampioenschappen veldrijden in Koksijde zijn wereldtitel bij de beloften geprolongeerd.

De Nederlander hield de Belg Wietse Bosmans en de Nederlander Michiel van der Heijden achter zich.

Van der Haar veroverde eerder dit seizoen de Europese en de nationale titel en pakte de eindzege in het wereldbekerklassement bij de beloften.

De jonge Nederlander was dolgelukkig. Van der Haar had in de Belg Bosmans een serieuze tegenstander. ''Ik had een goede start, wilde de race hard maken. Ik heb geprobeerd een gat te slaan, maar Wietse Bosmans was erg sterk. In de laatste ronde wist ik dat ik het op een sprint moest laten aankomen'', zei de wereldkampioen.

De Nederlander was in de laatste rechte lijn naar de streep inderdaad rapper dan zijn Belgische opponent.

Van der Poel

Eerder op de dag won Mathieu van der Poel goud bij de junioren. De Nederlandse renner had een slechte start maar herstelde zich in de loop van de wedstrijd. Van der Poel startte als grote favoriet voor de titel. Hij won dit seizoen alle wedstrijden in de wereldbeker.

Toch had hij er in het begin van de race niet veel vertrouwen in. ''Iedereen reed mij voorbij. Ik raakte toch wel een beetje in paniek. Maar toen dacht ik: ik heb heel het seizoen goed gereden. Dat gaf me toch weer vertrouwen.''

Hij volgt Tijmen Eising op, die in 2009 het goud won bij de junioren. Bovendien treedt hij in de voetsporen van zijn vader Adrie van der Poel, wereldkampioen bij de mannen in 1996.