AMSTERDAM - Victoria Azarenka heeft de Australian Open op haar naam geschreven. De speelster uit Wit-Rusland rekende zaterdag in de finale af met Maria Sjarapova: 6-3 en 6-0.

Het betekent de eerste Grand Slam-titel voor de 22-jarige Azarenka, die door haar zege en passant de eerste plaats op de wereldranglijst over zal nemen van de Deense Caroline Wozniacki.

Sjarapova beleefde de beste start in de Rod Laver Arena. De Russische plaatste meteen een break, maar hield deze niet lang vast. Na een openingsfase waarin ze last leek te hebben van de spanning kwam Azarenka, in de halve eindstrijd te sterk voor Kim Clijsters, beter in haar spel.

De speelster uit Wit-Rusland boog een 0-2 achterstand om in een 3-2 voorsprong. Sjarapova moest in de rally steeds vaker het onderspit delven en omdat haar service ook wat begon te haperen, realiseerde Azarenka op 4-3 een nieuwe break. Vervolgens serveerde ze de set uit.

Tweede set

Sjarapova begon op de slechtst denkbare manier aan het tweede bedrijf. De Russin leverde, mede door enkele onnodige fouten, meteen haar opslag in. Dit gebeurde even later opnieuw, nadat Azarenka wel haar opslagbeurt omzette in gamewinst.

De speelster uit Wit-Rusland racete vervolgens naar 4-0 om in de daaropvolgende game opnieuw te profiteren van enkele missers van Sjarapova. Azarenka had geen last van de zenuwen en maakte de wedstrijd af.

Lees alles over de Australian Open op NUsport

Azarenka wint Australian Open