Ooit sloeg Marco van Basten het jukbeen van Pascal Plovie aan gort. Club Brugge speelde thuis tegen AC Milan met ook Ruud Gullit in het elftal.

Jaren na dato zou diezelfde Gullit, toch wel wat gewend, zeggen dat hij het thuispubliek toen niet normaal fanatiek had gevonden. Zoiets had hij niet eerder gezien.

Een grimmige sfeer waar zelfs de gelauwerde Milan-spelers gigantisch van onder de indruk waren geweest. “Mooi toch?” zegt sterrenkok Sergio Herman nu.

Dat zit zo. De Nederlands-Belgische Zeeuw Herman is groot fan (favoriete speler aller tijden: Jean-Pierre Papin), draagt Club ‘heel diep in zijn hart’ en werkte daarom mee aan een supportersboek dat eind vorig jaar verscheen ter ere van het 120-jarig bestaan.

De uitgave, met een uitstraling en goudgerande pagina’s gelijk de bijbel, is tot stand gekomen in samenwerking met en geschreven door fans van Club Brugge; objectief is het dus geen moment. Of dat erg is? Nee hoor. Al jeukt het ongebreidelde positivisme in dit heldenepos soms wel.

Tovenaar

Maar dan is daar Stephan Vanfleteren, tovenaar van achter zijn fototoestel. Of zoals de auteurs in hun ‘opwarming’ (hoezo voorwoord?) zeggen: zonder Stephan zou Stam N°3 - Leven voor blauw-zwart een simpel boek geweest zijn. Zelfinzicht is inderdaad een kostbaar goed.

Zie de foto’s van Club-legende Raoul Lambert, beelden die elke letter verdere uitleg per direct overbodig maken. De zoutloze, nietszeggende, uitstekend bij zijn voorkomen passende bijdrage van UEFA-bobo Michel Platini had echter zelfs met geld toe niet gehoeven.

Liever lezen over Carla Vandecasteele (42), ook wel ‘Tante Vaze’. Draait al dik drie decennia mee in de Brugse hooliganscene en leeft volgens een even simpel als duidelijk motto: “Ik drink als een man en ik vecht ook als een man.”

Voldoening

Vanfleterens pareltjes doen de rest. Want dan moet ‘de arbeider uit Geel’ nog komen (wat-een-foto!), vlak voor het portretje over een agent in bank- en beleggingsdiensten, die zichzelf eenmaal op de tribune vrij ‘expressief’ noemt.

Of de leraar die in het zo gehate Brussel (want stad van eeuwige rivaal Anderlecht) twintig jaar lang elke dag les gaf in het blauw-zwarte shirt. Het is een herkenbare dwarsdoorsnede van de achterban, inwisselbaar voor elke andere voetbalclub waar afkomst, inkomsten of functie niets afdoen aan de gemeenschappelijke liefde. Hun club is de overtreffende trap van voldoening.

Cijfer: 7

Stam no 3 - Leven voor blauw-zwart
Uitgever: Kannibaal
ISBN-nummer: 9789081623773
Auteurs: Karl Dhont en Stefaan Lammens
Pagina’s: 253
Prijs: 29,50 euro (luxe versie)