LIBREVILLE - Gabon heeft in het toernooi om de Afrika Cup ten koste van Marokko de kwartfinale bereikt.

Het gastland vierde vrijdagavond groot feest dankzij Zita Mbanangoye. Deze invaller schoot ver in blessuretijd een vrije trap in de kruising: 3-2.

Door die verrassende ontknoping werd ook Tunesië, van wie Marokko zijn eerste wedstrijd had verloren, in groep C zeker van een plek bij de laatste acht. Voor de 'Leeuwen van de Atlas' rest alleen nog een wedstrijd om de eer tegen Niger.

Jubelstemming

Houssine Kharja leek op het allerlaatste moment een vroegtijdige uitschakeling van Marokko te voorkomen. Hij benutte seconden voor het verstrijken van de reguliere speeltijd een strafschop. Dat was de gelijkmaker en zijn tweede treffer van de avond.

Kharja opende de score halverwege de eerste helft. Ver in de tweede helft brachten Pierre Aubameyang en invaller Daniel Cousin heel Gabon al in jubelstemming. Die werd even getemperd maar zou nog veel uitbundiger worden.

Gerets had zijn 'Nederlandse' internationals opnieuw niet nodig. Alleen Nordin Amrabat mocht invallen, meteen na rust. Oussama Assaidi, Karim El Ahmadi en ook oud-Ajacied Mbark Boussafa bleven op de reservebank, evenals Marouane Chamakh.

Tunesië

Tunesië besliste het duel met Niger in Libreville ook pas in de laatste minuut. Invaller Issam Jemaa was de maker van de 2-1. Zijn team was al vroeg op voorsprong gekomen door Youssef Msakni. De vreugde daarover duurde slechts drie minuten door toedoen van William Tonji N'Gounou.

Lees alles over de Afrika Cup op NUsport