MLADA BOLESLAV – Sjinkie Knegt heeft op de eerste afstand van de Europese kampioenschappen shorttrack in Tsjechië toegeslagen. De 22-jarige Fries pakte het goud op de 1500 meter.

Niels Kerstholt ging lange tijd aan de leiding, maar die positie werd in de laatste rondes dankbaar overgenomen door zijn jongere teamgenoot Knegt.

Alleen de Rus Semen Elistratov wist de Nederlandse mannen nog enigszins te bedreigen, hij reed naar het zilver. Kersholt won brons.

Freek van der Wart kwam in de halve finale midden in het gevecht verstrikt en kwam daardoor ten val. De Nederlander eindigde als tiende.

Ter Mors

Ook bij de dames was er Nederlands succes met zilver voor Jorien ter Mors op de 1500 meter. De Twentse reed continu alert voorin en hoefde in de laatste rondes alleen titelverdedigster Arianna Fontana voor zich te laten.

De Britse Elise Christie, sterk in de wereldbekers, ging in de laatste bocht onderuit. Daardoor pakte de Italiaanse Martina Valcepina het brons.

Yara van Kerkhof kwam op de 1500 meter niet door de eerste ronde.

Fauconnet

Verdedigend Europees kampioen Thibaut Fauconnet wist niet door te dringen tot de eindstrijd. De Fransman miste duidelijk wedstrijdritme, aangezien hij dit seizoen nog niet in actie kwam door een dopingschorsing, die half december door het CAS in Lausanne werd opgeschort.

Programma

Zaterdag staat voor de individuele titelstrijd de 500 meter op het programma, zondag volgen de 1000 meter en de superfinale. Beide Nederlandse aflossingsteams verdedigen in Tsjechië tussendoor ook nog de Europese titel van vorig jaar in Heerenveen.