De uitspraken van Frank de Boer worden steeds grappiger. Een jaar geleden kon je ze nog serieus nemen, maar naarmate De Boers tweede seizoen als hoofdcoach van Ajax vordert, neemt zijn vindingrijkheid toe.

Dat je zegt: leuk! En: hoe komt-ie erop? Na afloop van AZ - Ajax kwam De Boer ineens met 'optisch beter’. Ik vond het schitterend. Waar normale stervelingen AZ domweg beter vonden dan Ajax, vond De Boer zijn tegenstander alleen maar optisch beter.

Omdat tot nu toe niemand met dit criterium werkte, vroeg zijn interviewer niet door en kwam De Boer ermee weg. ‘Optisch beter’ is waarschijnlijk een rookgordijn van een trainer in nood.

Voordat je opponent je met de feiten om de oren slaat, werp je hem een verwarrende kreet toe. Shit, optisch beter. Nooit aan gedacht.

Een jaar geleden, toen De Boer het plotseling voor het zeggen kreeg in Amsterdam, kwamen meevallers op zijn conto en werden tegenvallers toegeschreven aan de erfenis van Martin Jol.

Dat is fijn werken. In helder Nederlands gaf De Boer colleges over voetbal en de Ajax-methode die hij na het gepruts van zijn voorganger zou herinvoeren. De pers hing aan zijn lippen.

Vindingrijk

Maar nu Ajax slechter speelt dan in het voorjaar van 2011, draait en kronkelt De Boer om iets wat scheef is, recht te doen lijken. Vanonder die indrukwekkende wenkbrauwen van hem - en natuurlijk op basis van 112 interlands - zegt hij dingen te hebben gezien die wij gemist hebben. En wij geloven hem.

Wint Ajax bijvoorbeeld enigszins gelukkig met 4-0 van ADO, dan heeft Ajax in grote delen van de wedstrijd ‘gedomineerd’. Best mogelijk dat de halve Arena in slaap is gevallen tijdens dat eindeloze heen en weer getik in de achterhoede; De Boer zag voorwaarts positiespel van de bovenste plank. Vindingrijk, dus.

Afgelopen zondag hielden alle Amsterdammers zonder voetbalverstand hun hart vast bij zowat elke aanval van AZ. Zo snel, zo technisch vaardig, zo speels was de ploeg van Gertjan Verbeek in Alkmaar bezig.

Gelukkig beschikt De Boer over diepere inzichten, waardoor de 1-0 voorsprong voor AZ in de de 37ste minuut niet zozeer volkomen verdiend was, als wel het gevolg van een kans die was ‘weggegeven’ door Eyong Enoh.

Wanhopig

Het belang van alle glanzende passeerbewegingen van Roy Beerens langs de wanhopige Ajax-back Daley Blind was nietig vergeleken bij die ene keer dat Enoh de bal bij het uitverdedigen te ver voor zich uitspeelde. Had hij dat niet gedaan, was het anders gelopen.

Nu niet zeggen dat dat niet waar is. Het is wel waar. De Boer zegt het. Zondag keek hij zijn interviewers zo diep in de ogen dat deze niet eens meer durfden te wijzen op de score in doelkansen: 13-6 voor AZ (6-2 halverwege).

Om kwart over vier was de stand in panna’s: 4-0 voor AZ. De Alkmaarders waren soms tot gallery play overgegaan in plaats van de zaak af te maken, waardoor het zomaar 1-1 kon worden.

Ergens wel pijnlijk, dat verschil in elan. Vandaar misschien dat De Boer zo geniaal uit de hoek kwam met ‘optisch beter’.