AMSTERDAM - Rafael Nadal heeft in de halve finales van de Australian Open Roger Federer van zich afgehouden. De Spanjaard verloor in de Rod Laver Arena tegen zijn eeuwige rivaal alleen de eerste set: 6-7(5), 6-2, 7-6(5) en 6-4.

Door de overwinning heeft Nadal nu twee keer zoveel onderlinge duels gewonnen als de Zwitser: achttien zeges om negen.

Nadal neemt het in Melbourne in de finale op tegen de winnaar van het duel tussen Andy Murray en Novak Djokovic, dat vrijdag gespeeld wordt.

Federer haalde net als Nadal een hoog niveau. De mondiale nummer twee was echter op de cruciale momenten dwingender en vaster in zijn slag. Nadal leek geen last van zijn zwakke knie te hebben en haalde regelmatig onmogelijk geachte ballen.

De Zwitserse nummer drie van de wereld had nog wel de eerste set gepakt. Nadal maakte daarin een break achterstand goed, maar in de tiebreak was Federer de betere.

In de tweede set was Nadal zowel qua tennis als mentaal de sterkere, Federer maakte te veel onnodige fouten.

Bijna ontsnappen

Het verzet van Federer was echter nog zeker niet gebroken. De derde set ging weer grotendeels gelijk op. Maar nu was Nadal duidelijk sterker in de tiebreak. Bijna liet hij Federer, daarin nog ontsnappen door hem van 6-1 te laten terugkomen tot 6-5. Op eigen service maakte Nadal het toch af.

Toen Federer op 4-4 in het vierde bedrijf zijn servicegame inleverde, was duidelijk dat een vijfsetter er niet in zat. Federer maakte het nog wel spannend door twee kansen op een break af te dwingen op Nadals service, maar kon die niet benutten. Nadal sloeg op zijn tweede wedstrijdpunt toe.

Nadal (25) won de Australian Open in 2009, Federer (30) was al vier keer de beste op het Grand Slam-toernooi in Melbourne.