AMSTERDAM - Caterham F1 heeft woensdag als eerste Formule 1-team de nieuwe auto voor 2012 onthuld. De renstal, vorig jaar nog rijdend onder de naam Team Lotus, toonde de eerste beelden in het Britse blad F1 Racing.

Het was de bedoeling dat de beelden pas donderdag naar buiten zouden komen, maar woensdag dook er op Twitter al een afbeelding op. Het team besloot daarop om via het eigen Twitter-account ook beeld vrij te geven. Donderdag volgen meer foto's.

De nieuwe Caterham, die door het leven zal gaan als CT01, heeft bepaalde kenmerken die meer auto's voor 2012 zullen hebben. De neus van de auto mag niet hoger zijn dan 55 centimeter, waardoor de teams gedwongen zijn tot een drastische verlaging (in 2011 was het nog 62,5 centimeter).

Door de lage neus steken de bovenste bevestigingspunten van de voorwielen boven de neus uit. Een oplossing die ook in de vroege jaren negentig veel werd gebruikt. Ook zijn de sidepods, waarin de radiators en de uitlaten zijn gehuisvest, volgens de geldende mode een stuk slanker geworden.

CaterhamF1

Caterham wil de CT01 voor het eerst aan de tand voelen tijdens de eerste officiële testdagen in Jerez de la Frontera, begin februari.

Heikki Kovalainen is zeker van een stoeltje bij het team van Tony Fernandes. Jarno Trulli lijkt zijn plekje ook te behouden, maar vervanging van de Italiaan is zeker niet uitgesloten.