ALICANTE - Bondscoach Paul van Ass van de Nederlandse hockeyploeg heeft in scherpe bewoordingen duidelijk gemaakt waarom hij Teun de Nooijer en Taeke Taekema uit zijn selectie heeft gezet. 

Van Ass uitte woensdag in een interview in de Volkskrant harde kritiek op de twee iconen. ''Ze hebben zelf het risico genomen door de zijdeur te worden afgevoerd'', zegt hij.

De bondscoach heeft vooral kritiek op De Nooijer, drie keer uitgeroepen tot beste hockeyer ter wereld. "Als ik hem nodig heb, vult hij de teamafspraken anders in. Ik doel op tactische zaken, zoals de dekking. Dat krijg ik in de groep niet meer verkocht. "

Van Ass kwam tot zijn veelbesproken besluit na het toernooi om de Champions Trophy, waar beide iconen volgens hem faalden.

"Taekema was schuldig aan meerdere treffers van Nieuw-Zeeland, Australië en Spanje. Dat ziet het team ook. Ik heb die fouten geaccepteerd, zolang de strafcorner van Taeke zijn 'unique selling point' bleef. Maar kijk naar het rendement bij de Champions Trophy: drie goals uit 25 strafcorners."

Durf

Over De Nooijer zegt Van Ass: "Met Teun hadden we een flegmatieke ploeg. De verwachting is dat hij een voortrekkersrol speelt in topwedstrijden. Maar daar ligt zijn meerwaarde niet."

''Al mijn voorgangers hebben voor Teun gekozen, wat heeft het de laatste twaalf jaar opgeleverd? Een EK-titel in 2007, verder niets. Ik durf te zeggen: Laten we iets anders proberen.''

Op de vraag of De Nooijer op de Spelen niet de ideale mentor had kunnen zijn, zegt Van Ass: ''Dat is nou net niet zijn sterkste punt. Je zou verwachten van een speler met zijn staat van dienst dat hij zijn ervaring deelt of medespelers coacht. Maar niks van dat alles.''