AMSTERDAM - Stefan Groothuis begint komend weekeinde als één van de favorieten aan het wereldkampioenschap sprint op de Canadese hooglandbaan van Calgary. De Nederlander heeft dan ook maar één doel: winnen.

"Als ik vier keer goed schaats, dan kan ik wereldkampioen worden", blikt Groothuis vooruit op de mondiale titelstrijd in het NUsport-magazine.

Calgary is speciaal voor de schaatser van de Control-ploeg van trainer Jac Orie. Qua sfeer en snelheid is het voor hem de mooiste baan ter wereld. Zo wordt er komend weekeinde geaast op meerdere nationale en wereldrecords. Voor Groothuis is dat echter bijzaak.

"Het gaat in de eerste plaats natuurlijk om winnen. Tijd is relatief, want ik kan wel 1.08,2 rijden en het baanrecord in Heerenveen breken. Maar als de rest vervolgens 1.07,6 rijdt, heb ik daar geen fuck aan."

Bokito

Maar ook de manier waarop een zege tot stand komt is voor de schaatser met als bijnaam 'Bokito', vanwege de intensiteit die hij in zijn sport legt, belangrijk.

"Ik wil mooi winnen. Winnen met groot verschil. Tijd en snelheid zijn wel heel belangrijk. De laatste drie jaar bij Jac Orie heb ik het hele jaar hard gereden, reed ik bij trainingswedstrijden ook wel eens 1.08. Mooi als de rest niet onder de 1.10 komt. Prachtig. Heerlijk."

Macht

"Ik geniet van een race als ik in de derde bocht voluit ga en voel: wham! Zoveel vermogen in mijn slag. Je voelt dat je harder gaat en alle klappen raak zijn.''

''Ik zoek het gevoel van macht, van vermogen in die slag. Dat je denkt: zoveel vermogen kan niemand op het ijs leggen."

Lees het volledige interview met Groothuis, waarin hij onder meer heeft over de aantrekkingskracht van het bestaan als topsporter, zijn fixatie op details en voorliefde voor lezen in het NUsport-magazine van deze week. Het magazine is ook op de iPad te bestellen.