AMSTERDAM - Rafael Nadal heeft met de nodige moeite de halve finale van de Australian Open gehaald. De nummer twee van de plaatsingslijst had zijn handen vol aan de Tsjech Tomas Berdych; 6-7, 7-6, 6-4 en 6-3.

Rond middernacht (Australische tijd) wist hij pas het beslissende punt binnen te slaan. De Spanjaard had 4 uur en 16 minuten nodig om af te rekenen met de nummer zeven van de wereld.

Vooral de sterke opslag van de Tsjech bezorgde Nadal in het begin van het duel de nodige problemen. In de eerste set waren er geen breaks, in de tweede wisten beide spelers een keer door de opslag van de tegenstander te komen.

Tiebreaks moesten daardoor de doorslag brengen. In de eerste set was Berdych het sterkst, in de tweede bleef Nadal het koelst. Na het verlies in de tweede set trok Nadal het overwicht meer naar zich toe en besliste hij met een vroege break in de vierde set de wedstrijd.

In de halve finale wacht een ontmoeting met Roger Federer. Het topaffiche staat gepland voor donderdagochtend (Nederlandse tijd).