AMSTERDAM - Het nationale record op de sprintvierkamp van Marianne Timmer werd afgelopen weekeinde in Salt Lake City niet door twee, maar door drie schaatssters verbeterd. Ook Annette Gerritsen dook onder de score van haar huidige trainer.

De rijdster van Team Liga deed dat ook nog eens met een beter puntenaantal dan Laurine van Riessen. NUsport meldde eerder dat de Control-rijdster de nieuwe houdster van het officieuze record was.

Gerritsen noteerde dankzij haar tijd van 1.15,26 in de B-groep een totale score van 151.020 punten. Van Riessen had iets meer nodig en eindigde op 151.025. Ook Margot Boer dook met 151.035 onder het oude record van Timmer (151.950).

Gerritsen klokte in Salt Lake City tijden van 37,79 en 38,07 op de beide vijfhonderd meters en 1.15,26 en 1.15,06 op de beide kilometers.

Officieel

De scores van Gerritsen, Boer en Van Riessen worden niet tot officiële records gerekend omdat bij World Cups officieel geen vierkamp, maar vier individuele afstanden worden verreden. Bij de wereldbeker in Salt Lake werd er echter wel een vol sprintprogramma verreden met twee 500 meters en twee kilometers.

Komend weekeinde krijgen Gerritsen en Boer de kans om bij het WK sprint het record van hun trainster officieel uit te boeken te rijden. Van Riessen echter niet. Zij heeft geen startbewijs afgedwongen voor de mondiale titelstrijd in Calgary.