ENSCHEDE - FC Twente heeft woensdagavond Feyenoord in de kwartfinale van de Amstel Cup uitgeschakeld. De Enschedese club won in extra tijd, 3-1.

FC Twente heeft zich opnieuw ontpopt tot een ware cupfighter. De bekerwinnaar van 2001 plaatste zich woensdagavond laat ten koste van Feyenoord voor de halve finales van het Amstel Cup-toernooi. Door de overwinning van de Tukkers is de complete vaderlandse topdrie voortijdig uit het toernooi en mogen de Twentenaren samen met FC Utrecht, NAC Breda en Sparta uitmaken wie de bekereditie winnend afsluit.

Derde ontmoeting

Voor de twee ploegen was het alweer de derde ontmoeting in korte tijd. Vlak voor het winterreces wonnen de Tukkers knap met 4-2 van Feyenoord, mede door twee goals van de Zwitserse aanvaller Blaise N'Kufo. Afgelopen zondag waren de Rotterdammers in De Kuip veel te sterk voor het elftal van de Belgische trainer Vandereycken, al deed de uiteindelijke eindstand van 3-2 anders vermoeden.

Woensdagavond ging de strijd in het Arke-stadion lange tijd gelijk op. FC Twente toonde aan dat de overwinning van voor de winterstop geen toeval was. De ploeg speelde aanvallend maar liet daardoor wel zoveel ruimtes vallen, dat ook Feyenoord volop aan voetballen toekwam. Het resultaat was een aantrekkelijk duel waarin beide ploegen weinig voor elkaar onderdeden.

Binnentikkertje

Toch was het Twente dat in de 20e minuut verdiend op voorsprong kwam. N'Kufo, in de punt van de aanval niet langer gesteund door de naar Fulham getransfereerde Collins John, maakte opnieuw een belangrijk doelpunt. Ramzi nam vanaf de linkerkant van het strafschopgebied een vrije trap, die N'Kufo bij de tweede paal, geheel vrijstaand, binnentikte.

Daarvoor hadden beide teams al volop kansen gekregen. In de 14e minuut trapte Buffel een rebound van een eigen inzet op de paal, om vervolgens in de tegenaanval te zien hoe N'Kufo aan de andere kant in kansrijke positie tegen de kruising schoot.

Broer

De voorsprong van Twente bleek echter niet verlammend te werken op de Rotterdammers. Tien minuten na de openingstreffer kopte Kuijt een voorzet van Pardo achter Cees Paauwe, de keepende broer van Feyenoords aanvoerder Patrick, 1-1.

Na de pauze brak de periode van de keepende Paauwe aan. De doelman was er, samen met scheidsrechter Luinge, verantwoordelijk voor dat Feyenoord het duel niet vroegtijdig besliste. Paauwe trad handelend op bij doelpogingen van Smolarek en Buffel. De Belg schoot in de 67e minuut van dichtbij op de keeper, waarna van Persie in de rebound te veel tijd nodig had waardoor zijn schot geblokt kon worden. Smolarek verzuimde alleen voor de keeper het duel te beslissen.

Ergernis

In de eerste periode na rust zorgde Luinge echter voor de meeste ergernis. De scheidsrechter verzuimde, in de ogen van de Rotterdammers, tot tweemaal toe een strafschop te geven. In de eerste situatie werd Buffel in het zestienmetergebied onderuit getrokken, maar wuifde de arbiter de overtreding stoïcijns weg. Later zag hij ook in een buiteling van Song geen penalty.

Uiteindelijk leverde de reguliere speeltijd geen winnaar op, waardoor de verlenging noodzakelijk werd. Ook daarin leken de ploegen aanvankelijk aan elkaar gewaagd, maar na 110 minuten voetbal, raakte middenvelder Sibum de bal op de rand van strafschopgebied vol en tekende daarmee voor de winst. Invaller Christensen maakte het voor Feyenoord nog erger, 3-1.