AMSTERDAM - Kimi Raikkonen heeft maandag de eerste meters in een Formule 1-wagen gereden sinds zijn terugkeer in de koningsklasse bij Lotus.

De Fin, voor het laatst actief in 2009, gaf op het Circuit Ricardo Tormo in Valencia een twee jaar oude Renault R30 de sporen.

Raikkonen bracht de afgelopen twee seizoenen vooral door in het WK rally en gebruikt de test om weer te wennen aan de Formule 1. De test duurt twee dagen.

Begin februari kan Raikkonen de nieuwe Lotus aan de tand voelen op Jerez de la Frontera. Tot die officiële testweek is rijden met recente wagens niet toegestaan in verband met het testverbod dat in de Formule 1 geldt.

Raikkonen kan de test ook gebruiken om alvast te wennen aan de Pirelli-banden die sinds 2011 gebruikt worden in de Formule 1. Dat is volgens de Fin ook het enige waaraan hij moet werken voor hij op 18 maart terugkeert op de startgrid voor de openingsrace in Australië.

"Ik denk niet dat ik aan snelheid heb ingeleverd", zegt de wereldkampioen van 2007 op de Lotus-website. "De banden leren kennen is natuurlijk het lastigste, maar ik maak me daar niet echt zorgen over."

Raikkonen terug in F1-wagen