AMSTERDAM - Honkballer Sidney de Jong heeft zijn interlandloopbaan beëindigd. Hij was de catcher van het team dat vorig jaar oktober de wereldtitel veroverde.

“Na elf jaar met veel plezier in het Nederlands team gespeeld te hebben, is nu het moment gekomen dat ik meer tijd aan mijn gezin en toekomst wil besteden”, aldus de 32-jarige De Jong.

Bondscoach Brian Farley baalt van de beslissing van zijn catcher. “De Jong was in staat om één van de beste spelers ter wereld te zijn op de zwaarste positie in het veld.”

“Hij was onze leider en één van de sleutels van ons succes over de afgelopen zeven jaar met als prachtig slot de wereldtitel in 2011", vervolgt Farley.

Volgende fase

"Sidney heeft de unieke combinatie van een sterk hoofd, een groot hart en ultiem doorzettingsvermogen en hij zal erg worden gemist. Ik wens hem en zijn gezin alle goeds in de volgende fase van hun leven.”

Ook volgens technisch directeur Robert Eenhoorn van de KNBSB stopt met De Jong een belangrijke steunpilaar van het Nederlands team.

''Ik betreur zijn vertrek, maar zie hem in de toekomst een rol van betekenis spelen in het Nederlandse honkbal'', liet Eenhoorn weten. ''Als technisch directeur kan ik me voorstellen dat we zijn kwaliteiten niet verloren zullen laten gaan.''

Prijzen

De Jong, die in 2001 debuteerde voor Oranje, werd behalve wereldkampioen ook vier keer Europees kampioen; in 2001, 2003, 2005 en 2007. Hij nam twee keer deel aan de Spelen, in 2004 en 2008, en tweemaal aan de World Baseball Classic.

Na het behalen van de wereldtitel ontving hij een koninklijke onderscheiding. De Jong mag zich sinds november vorig jaar Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen.