EINDHOVEN - NAC heeft woensdagavond de halve finale van hettoernooi om de Amstel Cup bereikt door PSV uit te schakelen. InEindhoven won de club uit Breda met 1-0. Boukhari maakte detreffer. In de vorige ronde had NAC al Ajax verslagen, ook in eenuitwedstrijd.

De reuzendoder van het nationale bekertoernooizetelt in Breda. NAC, eerder de bedwinger van Ajax in de ArenA,vervolgde woensdagavond de allesbehalve geplaveide route naar deeindstrijd in De Kuip met een uitzege op PSV (0-1). De kersversehalve finalist is nog twee hindernissen verwijderd van prolongatievan het grootste succes uit de clubgeschiedenis, de winst van denationale beker in 1973.

Overvol

Vier dagen voor de uitwedstrijd tegen Ajax had PSV zich eenplezierigere avond gewenst. De landskampioenen hebben een overvolprogramma. Behalve in Nederland hebben de Eindhovenaren ook nogverplichtingen in het buitenland. In de UEFA-Cup staat een dubbeleontmoeting met Perugia op het programma.

Vervelend voor PSV is dan ook dat de serene rust bij de club inde aanloop van de beslissende periode van het seizoen wreed isverstoord. In de aanloop van het duel met NAC meldde voorzitter VanRaaij dat de onderhandelingen met trainer Hiddink voorlopig zijnafgebroken. Bij PSV leefde men al maanden in de veronderstellingdat de oefenmeester volgend seizoen een uitgebreider takenpakketzou krijgen. De hoofdtrainer was voorbestemd om als directeurvoetbal tot de directie toe te treden.

Afgebroken

Tot deze week leek de benoeming van Hiddink als directielidslechts een kwestie van tijd. Opvallend was dan ook dat beidepartijen maandag geen overeenstemming bereikten. Sterker nog, deonderhandelingen zijn wegens verschil van inzicht afgebroken. Overde exacte reden doen beide partijen geen mededelingen. Opvallend iswel het nieuws vlak na het afketsen van de transfer van Bogardenaar PSV naar buiten kwam.

Hiddink was fervent voorstander van de komst van de bij Chelseaoverbodige verdediger. PSV kan in de ogen van de trainer wel eenbeetje karakter en branie gebruiken. Van Raaij en een deel van deRaad van Commissarissen vonden de vaak met goud behangenex-international niet bij het imago van de club passen. De transferging dan ook niet door. In plaats van Bogarde werd de aan Roda JCverhuurde Addo teruggehaald.

Invulling

De als voetbaldirecteur voorbestemde Hiddink had ongetwijfeldliever zelf de beslissing over de invulling van de vacaturegenomen. Een dag voor het afketsen van de transfer van Bogardenoemde Hiddink zijn officiële benoeming ''een kwestie van tijd.''Sindsdien is alles anders.

Met de wetenschap dat invulling van de technische staf voorvolgend seizoen plotseling helemaal niet zo zeker is, begon PSVslap aan de kwartfinale van het bekertoernooi. Hiddink verraste metzijn keuze voor Vonlanthen als vervanger van de geblesseerde spitsDe Jong. De negentienjarige zoon van een Zwitserse vader enColombiaanse moeder presteerde in de eerste helft ondermaats enmoest nu rust plaatsmaken voor Vennegoor of Hesselink.

Overmacht

NAC leidde op dat moment al met 0-1. Boukhari zorgde ondanks denabijheid van Bouma en Waterreus met het hoofd voor deopeningstreffer. De voorspong was verdiend. Het positiespel van debezoekers was goed verzorgd. PSV, waar de A-junior Afellayhalverwege de tweede helft mocht debuteren, kreeg pas na dehervatting het betere van het spel. Tot veel uitgespeelde kansenleidde de overmacht niet.

Kezman was nog wel dicht bij de gelijkmaker. Hij schoot in dee minuut naast het doel van Babos, de doelman die zich even laterin het feestgewoel rond het gewonnen ticket voor de halve finalemocht storten.

Teleurgesteld

Teleurgesteld nam Guus Hiddink met PSV afscheid van het nationale bekertoernooi. Na de thuisnederlaag tegen NAC (0-1) in de kwartfinale moeten coach en spelers van de landskampioen zich concentreren op de strijd in de competitie en UEFA-beker. ''En dat is jammer'', aldus Hiddink. ''Want ik wilde dit seizoen op één na alle wedstrijden winnen.''

Het is volgens de trainer van PSV onzin dat zijn ploeg het nationale bekertoernooi niet serieus neemt. ''Nee, ook dat toernooi wilden we winnen. Net zoals we de competitie willen winnen en de UEFA-beker willen winnen. PSV moet alles willen winnen. Alleen in de winterstop hebben we een uitzondering gemaakt.''

Treuren

''De finale op het trainingskamp in Turkije om de Effes-Pilsen Cup kwam ons niet gelegen. Daar mochten we een keer verliezen. Maar we hebben nu ook verloren. Van een goed voetballend NAC. Lang treuren kunnen we niet. We moeten nu naar zondag toewerken. Dan wacht Ajax, ook weer een hele belangrijke wedstrijd.''

Hiddink wilde niets zeggen over de maandag afgebroken besprekingen over zijn toekomst bij PSV. De coach was voorbestemd om volgend seizoen als directeur voetbal tot de directie toe te treden. ''Nee, ik ga niet zeggen of dat nog zo is. Of voor de wedstrijd tegen Ajax, of daarna komt er duidelijkheid. Daar wil ik het bij houden.''