AMSTERDAN - De Superbowl, de finale van het Amerikaanse footballseizoen, gaat dit seizoen tussen de New England Patriots en de New York Giants. Beide ploegen wonnen zondagnacht hun conference finals met miniem verschil.

De Patriots wonnen op eigen veld van de defensief sterke Baltimore Ravens (23-20). Voor aanvang van het duel was er stevige kritiek op het functioneren van Baltimore-quarterback Joe Flacco.

De aanvalsleider hield de Ravens tegen de Patriots echter lang in de wedstrijd. In de slotfase wist hij zijn ploeg zelfs voor de gelijkmakende score in de buurt van het doelgebied van New England te krijgen.

Kicker Billy Cundiff moest enkel nog de relatief eenvoudige field goal van 32 yards tussen de palen werken om een verlenging af te dwingen, maar zag zijn inzet hopeloos naast dwarrelen waardoor de zege New England niet meer kon ontgaan.

Manning

New York had tegen de eveneens defensief sterke San Francisco 49'ers wel extra tijd nodig. Na de reguliere speeltijd stonden de beide ploegen gelijk. Bij de thuisspelende 49'ers was het wederom tight end Vernon Davis die met twee scores een glansrol opeiste.

In de verlenging wist quarterback Eli Manning de Giants dicht genoeg bij het doelgebied van San Francisco te krijgen waardoor kicker Lawrence Tynes zijn ploeg naar de finale schoot (20-17).

De Superbowl, het best bekeken eendaagse sportevenement ter wereld, tussen de Giants en de Patriots is een herhaling van de editie van 2008. Destijds was de ploeg van Manning te sterk voor de troepen van Patriots quarterback Tom Brady.

De finale vindt over twee weken plaats in Indianapolis.