MELBOURNE - Serena Williams is uitgeschakeld op de Australian Open. De Amerikaanse verloor in de vierde ronde verrassend met 6-2 en 6-3 van de Russin Ekaterina Makarova.

Williams won de Australian Open vijf keer. Haar Russische opponente bereikte nog niet eerder de kwartfinale van een Grand Slam.

Williams, eerder deze maand in Brisbane gehinderd door een blessure aan de enkel, stapelde vanaf het begin van de partij fout op fout.

Makarova, die de Amerikaanse twee keer brak op haar opslag, liep in een halfuur naar 6-2. In het tweede bedrijf verloor Williams in de vijfde game opnieuw haar opslag, onder meer door drie dubbele fouten.

100 procent

Bij 5-3, met Williams serverend, was het bij het vierde wedstrijdpunt voorbij. ''Dit voelt ongelooflijk'', zei Makarova die nu haar landgenote Maria Sjarapova of de Duitse Sabine Lisicki treft.

Williams wilde haar blessure niet als excuus opvoeren hoewel ze toegaf 'niet 100 procent' te zijn geweest. ''Maar zij speelde gewoon goed en ik maakte 37 fouten. Dat zegt genoeg.''

Kvitova

De Tsjechische tennisster Petra Kvitova heeft zich wel bij de laatste acht geschaard. De Wimbledon-kampioene versloeg de Servische Ana Ivanovic in twee sets.

Kvitova won de eerste set betrekkelijk eenvoudig (6-2), maar had het in het tweede bedrijf een stuk moeilijker tegen Ivanovic.

In de beslissende tiebreak stond de nummer twee van de wereld evenwel slechts twee punten af.