MELBOURNE - Andy Murray heeft zich zonder al te veel moeite geplaatst voor de kwartfinale van de Australian Open. De tegenstander van de Brit, de Kazak Michail Koekoesjkin, moest vroeg in de derde set opgeven met een heupblessure.

Murray, in Melbourne als vierde geplaatst, had de eerste twee sets al met 6-1 gewonnen en leidde in de derde met 1-0.

Murray kondigde meteen een pittige trainingssessie aan na zijn 'saaie' optreden dat niet meer dan 49 minuten in beslag nam.

''Er gebeurde niets op de baan. Ik hoefde niets te doen, alleen de bal terugslaan. Bij elke eerste of tweede bal in een rally maakte hij een fout.''

Het kostte hem in ieder geval weinig energie. Dat was een voordeel, volgens Murray: ''Maar je moet er wel voor zorgen dat je nu in training er vol ingaat om het ritme niet te verliezen.''

Nishikori

Murray neemt het in de kwartfinale op tegen Kei Nishikori.

De Japanse nummer 24 van de plaatsingslijst versloeg de als zesde geplaatste Fransman Jo-Wilfried Tsonga in vijf sets: 2-6, 6-2, 6-1, 3-6 en 6-3.

Nishikori is de eerste Japanse tennisser in tachtig jaar die zich bij de laatste acht schaart in het herenenkelspel in Melbourne.

''Hopelijk kan ik de Na Li worden van het mannentennis'', zei de 22-jarige Japanner met een brede grijns, refererend aan de Chinese die vorig jaar in Parijs de eerste Aziatische winnares van een Grand Slam-toernooi in het enkelspel werd.

Druk

Nishikori trok op zijn dertiende naar Florida waar hij getraind werd op de Bolletierri Academy. In 2008 pakte hij in Delray Beach zijn eerste titel. Inmiddels is hij de nummer 25 van de wereld en was hij voor het eerst een geplaatste speler op Melbourne Park.

''Het geeft een hoop druk als je een speler tegenover je hebt die werkelijk alles terugslaat'', keek de gepijnigde Tsonga terug.