AMSTERDAM - Simon Gerrans is de winnaar geworden van de Tour Down Under. De Austrailiër bleef in de afsluitende etappe zijn directe concurrent Alejandro Valverde voor. De dagzege ging naar André Greipel.

Greipel won de sprint in het afsluitende criterium over negentig kilometer in Adelaide voor Raborenner Mark Renshaw en Alessandro Petacchi.

Hij boekte zo zijn derde overwinning in de Australische rittenkoers.

Gerrans werd voor de tweede keer winnaar van de Tour Down Under. Eerder pakte hij de eindzege in 2006. Gerrans eindigde zaterdag achter Valverde als tweede in de koninginnenrit naar Old Willunga.

De twee stonden daarna gelijk in het klassement, maar Gerrans pakte de eindzege omdat hij in de voorgaande ritten eerder over de finish kwam. Valverde maakte zijn rentree in de World Tour-koers na een dopingschorsing van twee jaar.

Gigant

''De ploeg had de zware taak om Valverde te controleren. Hij is een gigant en we moesten zeer hard fietsen'', zei eindwinnaar Gerrans. ''Het is ons mooi gelukt, ik ben dolgelukkig.''

Valverde kon leven met zijn tweede plaats. Hij was zaterdag al in de wolken met zijn overwinning op de top van Willunga Hill.

Het was de mooist denkbare rentree na zijn dopingschorsing: ''Ik kan het nauwelijks geloven. Dit is een zeer emotioneel moment voor mij. Ik wil deze overwinning opdragen aan alle mensen die er voor mij zijn geweest in de tijd dat ik niet kon fietsen.'

De Rabobankploeg kon geen indruk maken Down Under, als was ploegleider Frans Maassen tevreden over de tweede plaats van Renshaw in de slotetappe. ''Mark heeft laten zien, dat hij een absolute aanwinst is. De jongen ligt uitstekend in de groep, is tactisch sterk en een leider voor het team in de massasprints. Daar gaan we nog een hoop lol aan beleven.”