AMSTERDAM - Adelinde Cornelissen heeft zaterdag voor het tweede achtereenvolgende jaar de wereldbekerwedstrijd dressuur op Jumping Amsterdam gewonnen.

Haar kür met Jerich Parzival op muziek uit het Zwanenmeer werd door de vijfkoppige jury beloond met een score van 87,05 procent.

De tweede plaats was voor Helen Langehanenberg uit Duitsland, die met Damon Hill tot 83,15 procent kwam. Landgenote Isabell Werth kreeg 81,63 en werd met El Santo derde.

De op-één-na beste Nederlandse combinatie was Edward Gal met Sister de Jeu, met 79,86 goed voor een vierde plaats. Een licht gespannen start en missers in een serie galopchangementen kostten Gal, ondanks een verder heel fraai gereden kür, zijn podiumplek.

Overige Nederlanders die deelname aan de FEI wereldbekerwedstrijd in de hoofdstad waren Hans Peter Minderhoud met Tango (tiende plaats), Diederik van Silfhout en Popeye (elfde), Jenny Schreven en Krawall (twaalfde) en Patrick van der Meer, die met Uzzo als veertiende en laatste eindigde.

Parzival

De kür op muziek van Cornelissen en Parzival kenmerkte zich andermaal door een energiek beeld en ijzersterke drafonderdelen. Met name het afsluitende passage-piaffegedeelte werd loepzuiver gereden. De amazone toonde zich na afloop tevreden. "Ik ben blij met de kür van vandaag, Parzival deed het goed."

Vrijdag was heersend Europees kampioene Cornelissen ook al de beste in de Grand Prix. Ook toen werd Gal vierde.

De wereldbekerfinale wordt in april verreden tijdens Indoor Brabant in Den Bosch. In de strijd om de FEI World Cup gaat de Italiaanse Valentina Truppa (zaterdag vijfde in Amsterdam) aan de leiding. Hoogstgeplaatste Nederlander is Hans Peter Minderhoud, die vijfde staat. Adelinde Cornelissen is als titelverdediger al zeker van plaatsing in de finale.

Jumping Amsterdam duurt nog tot en met zondag, dan komt de internationale springtop in actie om de Grote Prijs van Amsterdam.