AMSTERDAM - De replay van de gestaakte bekerwedstrijd tussen Ajax en AZ is donderdagmiddag gewonnen door de ploeg uit Alkmaar. De formatie van Gertjan Verbeek was de Amsterdammers in een Arena gevuld met 20.000 luidruchtige kinderen met 2-3 de baas.

Bij AZ troffen Maarten Martens, die na enkele maanden blessureleed zijn rentree maakte, Charlison Benschop en Rasmus Elm doel. Siem de Jong scoorde tweemaal voor Ajax.

Bij Ajax liet de eveneens van een blessure teruggekeerde De Jong zich direct gelden. Al in de tiende minuut bracht de Achterhoeker Ajax dankzij een bekeken pass van Christian Eriksen op voorsprong.

AZ nam daarna het heft in handen en dat resulteerde al snel in een grote kans: Brett Holman zag zijn poging echter op de paal belanden.

Een klein kwartier na de openingstreffer maakte AZ alsnog de gelijkmaker. Martens kon ongedekt een voorzet van Benschop achter Ajax-doelman Cillessen werken. Benschop werd kort daarna met een geweldige steekpass van Rasmus Elm gelanceerd en werkte beheerst af: 1-2.

De Jong strafte kort voor rust een fout van Esteban af, waardoor beide ploegen met een gelijke stand de kleedkamers opzochten. De doelman van AZ, die ongewild een hoofdrol vertolkte in de gestaakte wedstrijd van december, kreeg een matig schot van Eriksen niet onder controle, waarna De Jong eenvoudig kon afronden. Het daarop volgende appel van AZ-zijde voor vermeend buitenspel bleek niet terecht.

Strafschop

Ook na de rust behield AZ het betere van het spel en werd daar in de 54ste minuut met enig fortuin voor beloond. Toby Alderweireld kreeg in zijn eigen strafschopgebied een bal van Roy Beerens op de arm, waarna scheidrechter Pol van Boekel de bal op de stip legde. Rasmus Elm benutte de penalty feilloos.

Ajax ging in het vervolg van de wedstrijd op zoek naar de gelijkmaker, maar aan echte ideeën ontbrak het bij de Amsterdammers. Daar konden ook de invallers Dmitri Boelikin en Aras Özbiliz niets meer aan veranderen.

AZ hield stand en bekert verder tegen de amateurs van GVVV. Zondag ontvangen de Alkmaarders Ajax in eigen huis voor de competitie.