AMSTERDAM - Edgar Davids hoeft niet voor de rechter te verschijnen wegens mishandeling van zijn ex-vriendin. Het Openbaar Ministerie in Amsterdam heeft de zaak tegen de profvoetballer geseponeerd, zo maakte een woordvoerder woensdag bekend.

De toenmalige vriendin van Davids deed in februari 2002 aangifte van mishandeling. De mishandelingen door Davids zouden hebben plaatsgevonden tussen medio 1999 en 2002. Volgens justitie ontbreekt het aan voldoende wettig en overtuigend bewijs om de zaak voor de strafrechter te brengen.

Davids

Davids maakte onlangs de overstap van het Italiaanse Juventus naar de Spaanse voetbalclub Barcelona. Het OM in Amsterdam zegt in het twee jaar durende onderzoek vooral veel tijd kwijt te zijn geweest met het verkrijgen van informatie uit Italië. Davids en zijn vriendin woonden in Italië ten tijde van de mishandeling.

De ex-vriendin en de voetbalinternational zelf zijn inmiddels ingelicht over het besluit van het Openbaar Ministerie. De vrouw kan bij het gerechtshof nog bezwaar maken tegen het sepot. Haar advocaat A. Moszkowicz wilde daar woensdag niet op ingaan. Op verzoek van zijn cliënte onthield hij zich van elk commentaar. De advocaat van Davids, G. Spong, zei dat zowel hij als Davids zeer verheugd is over de beslissing van het OM.

Spong schat dat in Nederland en Italië vijftien tot twintig getuigen zijn gehoord in de zaak. Davids is over de mishandeling gehoord in Amsterdam. Hij heeft de mishandeling altijd ontkend, zegt zijn advocaat. Spong en Davids beraden zich nog op eventuele stappen tegen de ex-vriendin. "Strafrechtelijk zijn we tevreden, maar je kan nog denken aan een civiele zaak wegens het doen van valse aangifte", zei Spong.