MELBOURNE - Arantxa Rus is maandag al in de eerste ronde van de Australian Open uitgeschakeld.

De Nederlandse was niet opgewassen tegen Lesia Tsoerenko: 6-7 (4) en 1-6. De nederlaag is een tegenvaller voor Rus. De Oekraïense staat 34 plekken lager op de wereldranglijst dan de speelster uit Monster.

Rus kwam in de eerste set knap terug van een 4-1-achterstand. Ze kon het echter niet afmaken en moest het eerste bedrijf in de tiebreak alsnog prijsgeven. Het bleek de beslissing in de wedstrijd. In de tweede set kwam Rus er niet meer aan te pas.

Op baan 21 van Melbourne Park hadden beide vrouwen duidelijk last van de harde wind. Vooral het serveren bleek een zware opgave.

Tiebreak

Zowel Rus als Tsoerenko leverde in de eerste set vier keer een servicegame in. De Nederlandse gaf de tiebreak vervolgens te snel uit handen. Tsoerenko kwam daarin razendsnel op een 5-0 voorsprong en pakte de set, die ruim een uur duurde.

Aan het begin van het tweede bedrijf deed Rus er alles aan om terug te komen, maar Tsoerenko domineerde. Binnen 33 minuten was de partij vervolgens gespeeld.

Balen

''Dit is heel erg balen. Hier ben ik nog wel even ziek van", was de harde conclusie van Rus na een matige partij.

''Ik speelde zeker niet mijn beste tennis. Er stond heel veel wind en daar had ik last van. Het is erg jammer, want ik stond de afgelopen dagen goed te trainen en had er zin in."

Coach

Rus moest het in Melbourne zonder haar coach Ralph Kok doen, die wegens privé-omstandigheden terug moest naar Nederland.

''Het is natuurlijk niet echt ideaal dat hij midden in een trip weg moet. We zijn altijd samen aan het reizen en trainen, dus dan is het wel even wennen."

Rohan Goetzke, technisch directeur van de tennisbond, stond haar bij in Australië. ''Dat ging prima en ik was blij dat hij er was. Helaas is het niet gelukt. Mijn tegenstandster kan goed tennissen en dat liet ze zien."