ROTTERDAM - Sparta heeft de halve finales bereikt van destrijd om de Amstel Cup. De Rotterdammers versloegen NECdinsdagavond pas bij het nemen van strafschoppen (3-2). Na negentigminuten was het 0-0. Ook in de verlenging werd niet gescoord.

Sparta is uitgegroeid tot de reuzendoder in deAmstel Cup. Na de verrassende zege tegen RBC Roosendaal stuntte deRotterdamse eerstedivisionist dinsdagavond op het Kasteel opnieuwtegen NEC, goed voor een plaats in de halve finale van de beker. Inde bloedstollende wedstrijd was Spartakoelbloediger in de strafschoppenserie: 3-2. Sparta-doelman Kooimanwas de held, hij stopte er drie.

De Nooijer

In de aanloop naar het bekerduel stond Dennis de Nooijer volopin de belangstelling. Hij maakte in de winterstop de overstap vanNEC naar Sparta, omdat hij door de komst van de Poolse spitsNiedzielan geen perspectief meer zag in Nijmegen.

De terugkeer van de oer-Spartaan naar het Kasteel was op zichgeen probleem, zijn meespelen in de kwartfinale van de Amstel Cupwas dat aanvankelijk wel. Toen NEC zijn eis liet vallen dat DeNooijer dan aan de kant moest blijven en de komst van Niedziedanrond kwam, was de overgang snel geregeld. De Zeeuw deed er tegenNEC alles aan om voor een bekerstunt te zorgen.

Spannend

De eerste helft in Rotterdam was niet goed, maar wel spannend.Kansen waren er aan beide kanten, maar NEC had via Hersi, Van derDoelen (lat) en Simr wel de beste mogelijkheden.

Ook na rust was de amusementswaarde hoog door veel hachelijkesituaties voor beide doelen. Van krachtsverschil was geen sprake.De onrust bij NEC nam in de slotfase met de minuut toe, omdat deploeg er maar niet in slaagde Sparta onder druk te zetten. In deslotminuten had Sparta zefs nog kansen om de verlenging tevoorkomen.

Thriller

Die werd een ware thriller, met in het tweede deel van deverlenging de beste kansen voor Sparta. NEC bleef toen met gelukovereind, maar Sparta won uiteindelijk verdiend vanaf elf meter.

Sparta had sowieso een prima dag. De Rotterdammers legden met hetbedrijf Graydon (kredietmanagement) tot medio 2006 eeneredivisiewaardige hoofdsponsor vast. Bovendien zet detraditierijke club alles op een terugkeer naar de hoogste afdeling.

Strijd

In de strijd om het kampioenschap zijn de komende duels tegen DeGraafschap en FC Den Bosch sportief en financieel eigenlijkbelangrijker dan een plaats in de halve eindstrijd van de beker. Woensdag staan de drie andere kwartfinales op het programma.