AMSTERDAM - Een vooralsnog onbekende Duitse schaatsster wordt ervan verdacht bloeddoping gebruikt te hebben. Dat heeft het Duitse dopingagentschap NADA bevestigd tegenover schaatsen.nl.

"Er loopt inderdaad een onderzoek tegen een schaatsster", laat het NADA weten. "Maar omdat het een lopende zaak is kunnen we geen namen noemen of inhoudelijke informatie verstrekken."

De website dradio.de meldde woensdag dat er tegen een anonieme schaatsster een onderzoek is gestart in verband met bloeddoping. De schaatsster zou haar bloed hebben laten behandelen bij een voormalig arts van het Olympisch steunpunt in Erfurt.

Het Openbaar Ministerie van Bundesland Thüringen heeft tegen deze arts sinds april 2011 een onderzoek lopen omdat hij doping verstrekt zou hebben aan sporters. De arts begeleidde wielrenners, atleten en ook schaatsers.

De arts zou het bloed van zijn sporters met UV-straling hebben behandeld. Hiervoor nam hij bloed af, bestraalde het en bracht het vervolgens weer terug in het lichaam van de sporter. Dit zou een positief effect hebben op de zuurstofopname van het bloed. Deze gang van zaken druist tegen de regels van het werelddopingagentschap WADA in.

Pechstein

Opvallend is dat ook in een onderzoek naar bloeddoping bij Claudia Pechstein, voordat dit onderzoek van het OM in München werd ingetrokkken, een onbekende arts uit Erfurt ter sprake kwam.

Pechstein wilde echter in april 2011, toen dradio.de voor het eerst over het onderzoek naar de Erfurter arts berichtte, niet zeggen of zij bij deze arts onder behandeling stond. Ze verklaarde toen nooit doping gebruikt of zich van niet toegestane methoden bediend te hebben.

Het zou nu, zo meldt dradio.de, niet om Pechstein gaan.

De 39-jarige keerde vorig seizoen terug op de ijsbaan nadat ze twee jaar geschorst was geweest vanwege afwijkende bloedwaarden. Ze heeft altijd ontkend doping gebruikt te hebben en probeert nog altijd haar naam te zuiveren.