AMSTERDAM/KERKRADE - Hij had zijn woord al aan Roda JC gegeven, maar kon de plotselinge aanbieding van Ajax niet laten lopen. Yannis Anastasiou tekende maandag voor anderhalf jaar bij de Amsterdamse club. De bliksemtransfer verraste de Griek zelf ook. "Om eerlijk te zijn hebben ze me pas maandagmorgen benaderd", zegt hij. "Maar het is natuurlijk het mooiste dat je als speler kan overkomen."

De afhandeling van de overgang heeft zoveel energie gekost dat het amper tot hem is doorgedrongen. "Ik heb gewoon de tijd nog niet gehad om er van te kunnen genieten. Maar het toont wel weer eens aan wat voor gekke wereld het voetbal is. Zaterdag speel je nog met Roda en maandag ben je Ajacied", aldus de aanvaller, die vorige week nog beloofde zijn aflopende contract in Kerkrade uit te dienen.

De 30-jarige Griek, die eerder speelde voor OFI Kreta en Anderlecht, weet wat Ajax van hem verwacht. Door de vele blessures zal hij waarschijnlijk zondag tegen PSV al debuteren. "Ik ben er klaar voor", zegt hij strijdvaardig. "Ik ben al jaren professioneel voetballer en kan goed met de druk omgaan. Ik heb veel ervaring en kan de club nu helpen om de doelen voor dit seizoen te behalen."

Anastasiou tekende een contract voor anderhalf seizoen. "Die periode maakt me niet uit. Ik ben ook niet bang om er naast te komen staan als iedereen weer fit is. Ik weet wat ik moet doen en de trainer maakt uiteindelijk de keuzes. Bij een topclub is het normaal dat je moet kunnen omgaan met concurrentie. Dat is ook goed, want dat haalt juist het beste in me naar boven."