ROTTERDAM - AZ heeft zich woensdagavond door een zege bij Sparta (4-0) weer genesteld in de middenmoot van de eredivisie. Een positie waar de Alkmaarders gezien hun ambities en spelersmateriaal ook minimaal thuishoren.

Door het resultaat op het slecht bespeelbare Kasteel en de 0-0 afgelopen zondag tegen AjaxRKCNACFeyenoord

Van Galen

Routinier Van Galen, die eerder thuis tegen Heerenveen

AZ begon in Rotterdam met de nodige personele zorgen. Doelman Nijkamp, de vervanger van de geblesseerde Moens, meldde zich woensdagmorgen ziek af. Van Stee moest derhalve een beroep doen op de pas 19-jarige Theo Zwarthoed. Door het onthutsend zwakke spel van Sparta kwam de debutant nauwelijks in de problemen.

Wegzakken

Sparta zakt door de nederlaag steeds verder weg, ondanks gelijke spelen in de uitwedstrijden tegen NECFC Den BoschFortuna

Nacompetitie

Dan zou Rijkaard een prestatie van formaat leveren, want kwalitatief komt Sparta net als vorig seizoen te kort voor de eredivisie. Dat de Rotterdammers vorig seizoen de nacompetitie overleefden, was al een mirakel. Vooral verdedigend rammelt het elke week aan alle kanten, ondanks de rentree tegen AZ van de langdurige geblesseerde Nieuwenburg.

Winter

Zelfs een routinier als Winter maakt de laatste weken grove fouten. De huurling van Ajax leverde in de vijftiende minuut zo maar in bij Van Galen, die meteen Huiberts bediende: 0-2. Toen Sparta kort daarna verder moest zonder de gekwetste Blinker en doelman Kooiman nam de onrust in de ploeg alleen maar toe.

Sparta kreeg in de tweede helft geen gelegenheid zich te revancheren. Nelisse haalde al in de 52e minuut alle spanning uit de wedstrijd: 0-3. Vlak voor tijd maakte invaller Wolters nog 0-4.

Groningen wint

In de strijd de nacompetitie te ontlopen heeft FC Groningen een belangrijke zege geboekt op een van de concurrenten, FC Den Bosch, 1-4.

Vechtlust

Zo zwak als Groningen dit seizoen in uitwedstrijden voor de dag komt, zo goed manifesteerde de ploeg zich in Brabant. De ploeg was agressief en vocht voor elke bal. Tien duels buiten het eigen Oosterpark gingen verloren en pas een keer werd er gewonnen. De zege is dan ook vooral in mentaal opzicht belangrijk voor de spelers.

Overrompelen

Groningen overrompelde Den Bosch vanaf het beginsignaal. De Bosschenaren waren verdedigend uiterst zwak en waren aanvallend krachteloos. Elke aanval van Groningen leverde gevaar op door de ruimte die de anders zo solide defensie weggaf. Dat moet coach Vloet zorgen baren nu de cruciale weken zijn aangebroken.

Zeker nu ook Mourad, een van de weinige creatieve spelers in de ploeg, een schorsing tegemoet kan zien. Hij weigerde een schikkingsvoorstel van drie duels na zijn kopstoot in de vorige wedstrijd, tegen Sparta. Donderdag behandelt de tuchtcommissie zijn zaak.

Robben

De eerste Groningse aanval, in de zesde minuut, leverde meteen een doelpunt op. Robben, niet in grootste vorm, ondernam een solo en rondde bekwaam af. Den Bosch was daarna via de counter gevaarlijk en kansrijk via Plum en Uneken, maar Groningen kwam op -2. Curovic lanceerde Tuhuteru, die koelbloedig scoorde.

Den Bosch was onherkenbaar en leek op grotere achterstand te komen. Totdat Tuhuteru binnen de zestienmeter Mourad vloerde. Van den Eede toonde zich zelfverzekerd vanaf elf meter. Broerse had vervolgens de pech dat Den Bosch-goalie Mampaey zijn kopbal pareerde. Na de 1-3 gooide Den Bosch het hoofd in de schoot. Robben drukte het overwicht in blessuretijd uit in 1-4.