SALT LAKE CITY - De Koningin van de Spelen zal Anni Friesinger niet meer worden, maar de wraak van de Beierse schaatsster was woensdag zoet. Op de olympische 1500 meter ging ze met 1.54,02 als enige onder haar eigen wereldrecord (1.54,38) en eiste zo haar eerste gouden medaille op. Dat was na de fikse tegenvaller op de 3 kilometer, waarop ze buiten het podium viel, een ware bevrijding.

In de aanloop naar het evenement in Salt Lake City werd veel over Friesinger geschreven, met name in de Duitse media. Die verhalen gingen over haar uiterlijk

Anni-mania

In Salt Lake City zou ze wel 'even' vier medailles halen. Vier gouden, wel te verstaan. De euforie in Duitsland kon niet op, de Anni-mania was in volle gang. Na de eerste olympische week had Duitsland genoeg van de verhalen over de prestaties van Anni. Die vielen tegen. "Niemand zit meer op haar te wachten", sprak een van de Duitse journalisten langs de schaatsbaan.

Bild

En dus vielen de Duitse kranten, Bild

Pechstein vulde op de 3000 meter het gat op dat Friesinger liet en pakte goud. Sabine Völker won brons en zilver (2) op 500, 1000 en 1500 meter.

Pechstein

Van vooral Pechstein was bekend dat zij niet altijd even goed overweg kon met Friesinger, die het na het EK in Erfurt niet kon nalaten haar concurrente nog even te sarren. De verkouden Pechstein voorkwam dat Friesinger vier afstanden won door zelf de 5000 meter te winnen. Zo ziek kon Pechstein dan ook niet geweest zijn, vond Friesinger.

Vriendinnen

Vriendinnen heeft Friesinger desondanks ook in de schaatswereld. Zoals de Russin Varvara Barisjeva, die haar onmiddelijk na afloop om de nek vloog en feliciteerde met het goud. Ook Tonny de Jong behoort tot de vriendenkring van Friesinger, die woont in het schaatsdorp Inzell. De Jong verbeterde weliswaar haar persoonlijk record, maar speelde geen rol van betekenis: 1.56,02, de zevende tijd.