AMSTERDAM - Motorcoureur Cyril Després heeft donderdag de vijfde etappe in de Dakar Rally op zijn naam geschreven. De Fransman verstevigde daarmee de leiding in het algemeen klassement.

De vijfde rit voerde de karavaan over een afstand van 265 kilometer van Chilecito naar Fiambala.

Després liet Marc Coma 1.41 minuut achter zich. Nummer drie Joan Barreda Bort finishte op liefst 12.42 minuten.

Verhoeven

Frans Verhoeven had met pech te maken: al in het begin van de special brak een wiel van zijn Sherco-motor doormidden.

De Brabander was de voorgaande twee ritten op het podium geëindigd. Verhoeven stapte donderdag na een lange reparatie weer op zijn motor om richting Fiambala te rijden.

Daar aangekomen bleek zijn opgelopen achterstand fors: 2:31.35 op leider Després.

In het algemeen klassement heeft Després een voorsprong van bijna tien minuten op Coma. De Portugees Helder Rodriguez bezet op ruim drie kwartier de derde plaats.

Holowczyc

Krzysztof Holowczyc heeft bij de auto's de vijfde etappe gewonnen. De Pool bezorgde Mini al het vierde dagsucces in de editie van 2012.

Holowczyc legde de klassementsproef over 177 kilometer tussen Chilecito en Fiambala als snelste af, in 2.10.51. De Amerikaan Robby Gordon zette in zijn Hummer de tweede tijd neer.

Stéphane Peterhansel, negenvoudig winnaar, eindigde als derde en behield de leiding in het algemeen klassement.

De teamgenoot van Holowczyc heeft 4.18 voorsprong op de Pool en 10.39 op de Spanjaard Joan Roma, die ook in een Mini rijdt.

Al-Attiyah

Hummer-coureur Nasser Al-Attiyah kende een probleemvolle etappe. Zijn radiator raakte lek, waardoor de Qatari 23,55 seconden verloor op dagwinnaar Holowczyc. Al-Attiyah zakte naar de elfde plaats in het klassement.

De Nederlander Erik van Loon zette in de Mitsubishi een voorlopige achtste tijd neer, op ruim een kwartier van Holowczyc. Merkgenoot Gert Huzink is voorlopig goed voor de tiende klassering.

Lees alles over de Dakar Rally op NUsport