MELBOURNE - Topgolfer Greg Norman heeft zich krachtig verzet tegen deelname van vrouwen in mannentoernooien. De Australiër vindt dat vrouwen hun eigen toernooien moeten golfen. Hij krijgt bijval van de Zuid-Afrikaan Ernie Els, de huidige nummer drie van de wereldranglijst.

"Iedereen stapt maar op de rijdende trein en dat moet ophouden. Hier is sprake van een grote marketingtruc", zei Norman dinsdag in Melbourne, waar deze week de Heineken Classic begint. "Vrouwen willen zichzelf in de kijker spelen bij de mannen. Tot nog toe falen ze daarin en dat kan toch niet positief zijn voor hun sport", aldus de 48-jarige voormalige nummer een van de wereld en tweevoudig winnaar van een Major.

De Zweedse Annika Sörenstam was vorig jaar de eerste vrouw in 58 jaar die in een toernooi van de Amerikaanse proftour voor mannen golfde. Deze maand zal de Engelse Laura Davies op uitnodiging meespelen bij de mannen in een toernooi in Sydney. En vorige maand was de pas veertienjarige Amerikaanse Michelle Wie actief in een mannentoernooi op Hawaii.

Stemmen

Norman: "Ik vind dat we moeten stemmen over deze zaak en de regels moeten aanpassen, als de meerderheid tegen is. Mannen mogen tenslotte ook niet bij de vrouwen meedoen." Els liet weten dat ook hij weinig toekomst ziet in gemengde toernooien. "Zeker niet als het puur om de publiciteit gaat."