AMSTERDAM - Ezequiel Mosquera is door de Spaanse wielerbond voor twee jaar geschorst. De 36-jarige renner is daarop ontslagen door zijn Nederlandse ploeg Vacansoleil-DCM.

Dat meldt De Telegraaf woensdag.

Mosquera werd in de Vuelta van 2010 gepakt op het prestatieverhogende middel HES, toen hij in het klassement vlak achter Vincenzo Nibali als tweede eindigde.

HES is een vochtafdrijvend middel dat bedoeld is om bloeddoping te maskeren. Het duurde ruim een jaar voor er een uitspraak over de schorsing kwam.

Mosquera houdt vol dat het middel, voluit hydroxyethyl, oraal is toegediend. Enkel toediening via injectie is strafbaar. "Maar ze willen mijn huid, het is ongelooflijk", mopperde de Spanjaard eerder.

Vacansoleil heeft geen moment van de diensten van Mosquera gebruik kunnen maken. De Spanjaard heeft eerder al laten weten dat hij uit de sport verdwijnt indien hij een schorsing zou krijgen.

"Ik weiger om een onterechte straf uit te zitten", liet hij in november aan NUsport weten. "Mocht ik geschorst worden, dan geef ik nog één persconferentie en vertel mijn verhaal. Wie me dan niet gelooft, heeft pech."