KERKRADE - Ajax neemt Yannis Anastasiou per direct over van Roda JC. De Griekse spits bereikte maandagavond laat overeenstemming over een contract van anderhalf jaar. De bedoeling is dat de dertigjarige aanvaller zondagmiddag tijdens de competitietopper tegen PSV al voor de Amsterdammers debuteert.

Ajax kampt met een groot spitsenprobleem. De Amsterdammers konden zondag tegen ADO Den Haag niet over de geblesseerde Zlatan Ibrahimovic, Wesley Sonck, Rafael van der Vaart en Jari Limanen beschikken. Daardoor speelde de zeventienjarige A-junior Ryan Babel in de spits.

De clubleiding van Roda JC wilde graag meewerken aan een directe overgang. Het contract van de Griek loopt aan het einde van het seizoen af. De Limburgers voorkomen met de overgang van Anastasiou naar Ajax dat de aanvaller komende zomer de club transfervrij verlaat.

Paniek

Technisch directeur Louis van Gaal van Ajax bracht de Limburgers zaterdag na afloop van het duel tussen Roda JC en AZ (3-1) van de interesse in Anastasiou op de hoogte. Ajax en Roda JC bereikten snel overeenstemming. Maandagavond sloot de spits in de ArenA met Ajax een akkoord. "Je moet het niet zien als een paniekaankoop", aldus directeur Van Eijden van Ajax. "We vinden Anastasiou een hele goede spits en zijn blij dat hij komt. Al is het natuurlijk meegenomen dat hij zondag tegen PSV kan spelen."

Trainer Wiljan Vloet van Roda JC is niet blij met het vertrek van Anastasiou. De oefenmeester zag in de winterstop ook al Eric Addo naar PSV vertrekken. Berglund mocht weg omdat Anastasiou het seizoen bij Roda JC zou afmaken. Anastasiou staat sinds 2000 onder contract bij Roda JC.

Daarvoor was hij actief voor OFI Kreta en Anderlecht. Anastasiou is de tweede Griekse spits binnen korte tijd bij Ajax. Zijn voorganger Nikos Machlas kon na een redelijke begin nooit echt overtuigen.