HEERENVEEN - Kjeld Nuis moet vrijdag op de tweede dag van het NK sprint aantonen dat hij op mondiaal niveau kan meestrijden om de prijzen om kans te houden op een uitverkiezing voor het WK sprint in Calgary.

Volgens zijn coach Jac Orie wordt dat geen makkelijke opgave. "Hij zal zowel op de 500 als op de 1000 meter alleen moeten starten", blikte hij vooruit op de dag.

“Ik denk dat ze uiteindelijk naar beide afstanden gaan kijken om te zien hoe Kjeld ervoor staat. Maar zeker solo op de vijfhonderd meter wordt erg zwaar."

Nuis kwam donderdag tijdens de eerste afstand van het sprintkampioenschap hard ten val in de laatste bocht. Daardoor is hij kansloos voor een plek bij de eerste vier in het klassement, normaliter goed voor een uitverkiezing voor het WK sprint.

Aanwijsplek

Schaatsbond KNSB heeft in principe echter een aanwijsplek in de hand. Die kan worden toegewezen aan een schaatser die op een titeltoernooi kan meestrijden om de prijzen. De beslissing voor die plek wordt vrijdagavond genomen.

Nuis zelf verklaarde donderdag dat hij meteen na zijn val weer van start wilde op de duizend meter. "Maar ja, pas daarna komt de pijn", verklaart Orie de lichamelijke toestand van zijn pupil. "Ik vind het ontzettend knap dat hij toch nog een 1.09 (goed voor de derde tijd) wist te klokken."

Kansen

De coach geeft toe dat hij overwoog de schaatser aan de kant te houden. "Ik heb meteen aan de KNSB gevraagd wat zijn kansen op het WK nog waren. Als die er niet meer waren geweest, had ik hem natuurlijk niet laten starten."

Omdat de 22-jarige schaatser via de achterdeur alsnog de mondiale titelstrijd kan bereiken, gaat hij ook op de tweede dag van het NK van start.

"Hij heeft met pijnstillers gelukkig wel wat kunnen slapen. Als hij in de buurt van Groothuis en Otterspeer weet te komen, doet hij het erg goed."